Det globale erhvervsrejsebureaukoncern CWT har fået nedskrevet noget af sin store gæld og tilført ny kapital. Arkiv PR-foto fra CWT.

Gældsproblemer tvinger CWT til ejerskifte

Den amerikanske Carlson-familie bag det globale erhvervsrejsebureau CWT må afgive majoriteten af ejerskabet for at få refinansieret CWT for milliardbeløb i kølvandet på coronakrisen.

Som mange rejsebrancheaktører i rejsebranchen har også globale CWT været hårdt ramt økonomisk under coronakrisen. Nu har den globale amerikanske erhvervsrejsekoncern fået en stor refinansiering på plads.

Den betyder blandt andet, at Carlson-familien må afgive hovedmajoriteten af ejerskabet. De forbliver som mindre mindretalsaktionærer, hvor stor deres andel bliver, er endnu ikke afgjort, oplyser CWT i en pressemeddelelse. CWT hed indtil 2019 Carlson Wagonlit Travel, men kalder sig i dag bare CWT og betegner sig som en B2B4E-virksomhed (Business-to-Business-for-Employees).

Den nye økonomiske aftale med CWT’s aktionærer og virksomheder, CWT skylder penge, bringer ny, tiltrængt kapital til erhvervsrejsekoncernen. Som led i aftalen tilføres CWT 350 millioner dollars, cirka 2,2 milliarder danske kroner. Ligeledes fjerner finansielle og institutionelle investorer med penge til gode hos CWT samlet 900 millioner af de 1,5 milliarder dollars, cirka 9,9 milliarder danske kroner, de har til gode hos erhvervsrejsekoncernen.

Prisen for refinansiering er blandt andet, at Carlson-familie er færdig som hovedaktionær, oplyser CWT’s koncernchef, Michelle McKinney Frymire, der tiltrådte i maj i år.

Nyhedsbureauet Skift skriver, at de økonomiske manøvrer omkring CWT ikke involverer ankomst af nye investorer. Der har tidligere været spekuleret i, at CWT på grund af sin svækkede økonomi som følge af coronakrisen, kunne blive opkøbt af investeringsfonde.

”Alle involverede i den nye økonomiske aftale er eksisterende aktionærer, for eksempel anerkendte institutionelle investorer. De forstår vores forretningskoncept og har vist en utrolig støtte og forståelse for vores situation. Og mange af de, vi skylder penge, vil nu blive medejere af CWT,” siger koncernchef Michelle McKinney Frymire. CWT har med den nye kapitaltilførsel nu en egenkapital på 400 millioner dollars, cirka 2,5 milliarder kroner.

Startede i 1938
Selve Carlson-rejsebureauet blev grundlagt i delstaten Minnesota tilbage i 1938 af Curt Carlson. I 1994 indgik man et partnerskab med  det franske rejsebureau Wagonlit Travel, der var ejet af hotelkæden Accor. Accor solgte sine sidste aktier i Carlson Wagonlit Travel i 2006. CWT har stadig sit globale hovedkvarter i Minneapolis, den største by i Minnesota.

I Danmark er CWT et af de tre største erhvervsrejsebureauer med en omsætning under normale rejseår på cirka 1,3 milliarder kroner.

CWT Danmarks årsregnskab for 2020 kom forleden og viste et underskud på 18,1 millioner kroner for sidste år. Tabet havde været 11,5 millioner kroner større uden de offentlige støttepakker til blandt andet lønkompensation og faste omkostninger.

Ligeledes fik CWT Danmark i sidste regnskabsår tilført 22,6 millioner kroner fra CWT’s hovedkontor i Minneapolis, fremgår det af årsregnskabet. Ejerne forventes også i år at måtte komme med en ny kapitaltilførsel til CWT Danmark, hvor meget vides endnu ikke.

Relaterede artikler:

Ingen CWT-fyringer trods stort millionunderskud

”Mange opsagte vil gerne tilbage til rejsebranchen”

A.P. Møller sælger erhvervsrejsebureau