God sommer for Atlantic Airways

Jóhanna á Bergi.

Jóhanna á Bergi.

Det færøske flyselskab havde 11% flere passagerer og i dag skriver Atlantic Airways lidt historie, når 44-årig kvinde bliver ny koncernchef. Af de ca. 250 flyselskaber verden over, som er med i IATA, har kun 15 kvinder i spidsen.

Atlantic Airways har afsluttet en god sommer, maj til august. Passagertallet steg i perioden med ca. 12.500 – en vækst til omkring 122.000 i forhold til sidste sommer.

”Jeg er særdeles tilfreds med udviklingen. Den underbygger, at vi har truffet de rigtige valg i den nye strategi og kan konstatere fremgang over så at sige hele rutenettet,” siger Jørgen Holme, der i går fratrådte direktørstillingen.

Den nye direktør, Jóhanna á Bergi, som i dag sætter sig i direktørstolen, siger: ”Det er tilfredsstillende at tiltræde et selskab i rivende udvikling. Jørgen Holme har med vores dygtige personale lagt et nyt fundament, som jeg vil bygge videre på i den fremtidige udvikling”.

Atlantic Airways punktlighed er også forbedret det seneste halve år. Fra maj til august afgik 76% af alle flyvninger til tiden, en forbedring på 17 procentpoint i forhold til samme periode sidste sommer.

Der er flere forklaringer på fremgangen – forenklinger af operationer og bedre interne arbejdsgange samt opgraderingen af den GPS-baserede navigationsteknologi, RNP, i flyene, der har medført, at selskabets tre Airbus-fly kan flyve i dårligere sigtbarhed til Vagar Lufthavn på Færøerne end tidligere.

Og i dag får Atlantic Airways som nævnt ny adm. direktør, 44-årige Jóhanna á Bergi skriver lidt luftfartshistorie når hun nu bliver ny koncernchef for Færøernes flyselskab. Hun kommer fra en tilsvarende stilling i ni år hos transportselskabet Faroe Ship. Hun afløser danske Jørgen Holme, der tiltrådte i november 2013 i en overgangsperiode på højst to år.

Jóhanna á Bergi har en lederuddannelse fra Robert Gordon University i Skotland, samt uddannelse i salg og marketing på Den Danske Eksportskole i Herning.

Hun bliver Atlantic Airways’ fjerde koncernchef siden det færøske flyselskab blev stiftet 10. november 1987, og så bliver hun den første kvindelige koncernchef eller adm. direktør for et nordisk flyselskab.

Af de 252 flyselskaber verden over, som er medlem af International Air Transport Association, IATA, har kun 15 kvinder i spidsen som f.eks. koncernchefer.

Nylig opgørelse fra CAPA, Centre for Aviation, viste at flyselskabet med flest kvinder som topchefer er det malaysiske lavprisselskab AirAsia, der har tre kvinder på topposter, mens sydamerikanske Avianca har to.

Der er syv kvinder i spidsen for lavprisselskaber verden over mod otte i full service-selskaber. Omvendt er der mange flere full service-selskaber eller regionale flyselskaber.

Asien har flest kvinder øverst, seks i alt, fulgt af fire i Europa, tre i Sydamerika og resten i Mellemøsten (f.eks. Rasha A. Alroumi hos Kuwait Airways) og Afrika. Der er ingen kvinder i spidsen for nordamerikanske flyselskaber.

I Europa har easyJet som eneste flyselskab en kvinde som koncernchef, Carolyn McCall. Også tyske TUI Group, der bl.a. udfører charterflyvninger, har en kvinde på den øverste post, nemlig Chris Browne. De to andre flyselskaber i Europa-regionen med kvinder som koncernchefer er begge russiske, Transaero Airlines Olga Pleshakova, og Yakutia Airlines Olga Fedorova.

Sidste år blev Atlantic Airways’ årsresultat mere end fordoblet sammenlignet med 2013. Efter skat kom Atlantic Airways ud af 2014 med overskud på 16,5 millioner kroner. I 2013 var det tilsvarende årsresultat 7,1 millioner.

Indtægterne steg med 6% fra 542,2 millioner kroner i 2013 til 573,7 millioner kroner i 2014. Antallet af rejsende voksede fra 225.200 i 2013 til 237.028, en forøgelse på 5%.