Graceland klar med tre nye Elvis-udstillinger

“Elvis Presley Enterprises (EPE) forsvarer med stor iver enhver u-autoriseret brug af Elvis’ navn, herunder f.eks. Graceland. Vi er konstant i retssager mod personer og firmaer, der uden vores skriftlige tilladelse bruger disse navne i kommerciel sammenhænge; det gælder også det såkaldte Graceland i Randers i Danmark. Men hvor denne sag er netop nu, ved jeg ikke.”

Det siger Scott Williams, vicepræsident for marketing og PR hos EPE til takeoff.dk under USA’s fagmesse for rejsebranchen, Pow Wow, der afvikles i disse dage her i Los Angeles.

Han fortsatte: “Vi har intet samarbejde med Graceland i Randers, vi har ikke givet vores tilladelse til dem og Graceland i Randers er ikke sanktioneret af Elvis Presley Enterprises.”

Graceland, som Elvis Presley købte i 1957, og hvor han boede til sin død i 1977, fortsætter med at være største attraktion i sydstatsbyen. Palæet tiltrækker årligt op mod en mio. besøgende. Og i år får den ekstra skalle. Da er det nemlig 35 år siden, Elvis Presley døde, 42 år gammel, på Graceland.

Der kommer tre ekstra udstillinger – nemlig “Elvis – set gennem hans datters øjne,” “Elvis on Tour” viser Elvis-dragter mm. båret under dokumentarfilmen af samme navn, der blev udgivet for 40 år siden, samt “Elvis’ indflydelse på musikken.”  I sidstnævnte udstilling fortæller andre kunstnere om Elvis’ betydning for populærmusikken.

Alt sammen guf for Elvis-fans, der kan se mere om bl.a. ekstra-udstillingerne på Elvis.com

Graceland på Elvis Presley Boulevard i Memphis ved Mississippi-floden er på listen over nationale mindesmærker i USA. Dermed er Elvis’ hjem i klasse med Pearl Harbor, Mt. Vernon (hjem for USA’s første præsident, George Washington) og Det Hvide Hus – og USA’s regering står for vedligehold af Graceland, som bl.a. indeholder en mindelund med Elvis’ grav.

Elvis betalte i 1957 – som 22-årig – 103.000 dollars for Graceland – penge tjent på sit første album, Heartbreak Hotel. Et hotel af samme navn ligger ved Graceland og der er overvejelser om at udbygge det 200 værelser store hotel eller måske gøre det til en hotelkæde, oplyste EPE’s repræsentant på Pow Wow.

Mellem 650.000 og op til 1 mio. besøger årligt Graceland med bl.a. det berømte Jungle Room, de mange jumpsuits, guld-, platin- eller multiplatinplader. På den anden side af Elvis Presley Boulevard holder hans to fly samt nogle af hans mange biler og motorcykler.

Selve Memphis har ca. ti mio. årlige overnatninger fra turister – en tredjedel er fra udlandet.

Skrevet af Henrik Baumgarten