Den nordligste tyske delstat, Slesvig-Holsten, er stadig åben for danske turister. Her er det fra byen Husum i Slesvig-Holsten, foto: Henrik Baumgarten.

Grækenland og Norge er nu eneste gule lande

Der kan stadig rejses til tyske Slesvig-Holsten og fem svenske regioner samt Grækenland. Norge er også gul, men der er hårde krav for indrejsende danskere, viser UM’s nye rejsevejledninger.

Grækenland fortsætter som et åbent, gult, land i de danske rejsevejledninger. Norge er fortsat også gult, men Norge har strikse restriktioner. Danskerne må for eksempel ikke gå rundt i Oslo, men gerne være i en norsk fjeldhytte.

Cypern og Letland blev torsdag orange i de danske rejsevejledninger; Letland var i forvejen orange på grund indrejsekrav overfor blandt andet danske turister.

Det fremgår af Udenrigsministeriets rejsevejledninger, der blev opdateret torsdag eftermiddag. UM opdaterer hver torsdag rejsevejledningerne for lande inden for EU/Schengen og Storbritannien på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut.

I denne uge tilføjes Cypern (47,9), Letland (35,6), og Tyskland (42,1) til listen over lande, hvor alle ikke-nødvendige rejser frarådes på grund af et for højt antal smittede på baggrund af tallene fra SSI, oplyser Udenrigsministeriet.

Den nordiske og nordtyske mekanisme
Den nordiske mekanisme har Udenrigsministeriet i nogle uger haft aktiveret for Sverige, hvor regioner i landet med smittetal under 30 fortsat holdes åbne (gul).

I denne uge frarådes rejser til fire nye regioner: Skåne samt Norrbotten, Sörmland og Västra Götaland på grund af smittetallene.

Fem regioner i Sverige er fortsat åbne: Gävleborg, Kalmar, Värmland, Västerbotten og Västernorrland. En samlet oversigt over åbne og lukkede regioner i Sverige kan ses i rejsevejledningen for Sverige, skriver Udenrigsministeriet.

Der gælder særlige regler for Sverige og for nordtyske Slesvig-Holsten, idet regioner med smittetal under 30 holdes åbne.

Selvom regionerne Blekinge, Halland og Skåne har smittetal over 30, vil personer med bopæl i Blekinge, Halland eller Skåne fortsat kunne indrejse i Danmark enten med et anerkendelsesværdigt formål eller ved at fremvise en negativ COVID-19-test ved indrejse, da der i modellen gøres en særlig undtagelse for grænseregioner i Sverige.

Der gælder endvidere særlige regler for grænseregionen Slesvig-Holsten, som dog har et smittetal under 30 og dermed holdes åben. Det gælder både for rejse til og fra regionen.

Gælder ikke erhvervsrejser
Udenrigsministeriets rejsevejledninger er primært rettet mod danske turistrejsende. Erhvervsrejser er ofte nødvendige rejser, og erhvervsrejsende frarådes i så fald ikke at rejse til et land, som er orange.

Relaterede artikler:

UM på vej med regionale rejsevejledninger for EU

Næsten hele Europa bliver orange

DRF: EU gør ikke nok for at genoprette tillid til rejser