Også rejsebranchen i Danmark venter på, at den danske regering kommer med rejsevejledninger baseret på regionale tal. Arkivpressefoto fra TUI.

UM på vej med regionale rejsevejledninger for EU

Udenrigsministeriet forventes indenfor en måned at have regionale rejsevejledninger, oplyses det efter møde mellem udenrigsministeren, DRF og RID. ”Det kan blive en gamechanger,” siger DRF’s direktør.

Den danske rejsebranche har længe efterlyst regionale rejsevejledninger for blandt andet EU/Schengen-landene. Og nu kan de omsider være på vej.

Det oplyser Den Spanske Stats Turistbureau i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag og henviser til et møde tirsdag i denne uge mellem udenrigsminister Jeppe Kofod og direktørerne for Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, og Henrik Specht fra RID, Rejsearrangører i Danmark – charterselskabernes brancheforening.

Direktør i RID, Henrik Specht, bekræfter nyheden om mødet overfor STANDBY.dk og siger: ”Udenrigsministeriet arbejder nu mod regionale rejsevejledninger. Vi har forventning om, at de kan være klar inden for nogle uger.”

Lars Thykier siger: ”Udenrigsminister Jeppe Kofod vil i regeringen arbejde for regionale rejsevejledninger, hvor det kan lade sig gøre.

Vores forslag til regeringen indebar også indførsel af testmålinger fra orange lande ved hjemkomsten til de danske grænser, ikke kun i lufthavne, men også ved landegrænser og færger. Det lovede udenrigsministeren at se på, men det skal også godkendes af justitsministeriet og sundhedsministeriet. Bliver det gennemført, vil det være en gamechanger for den danske rejsebranche,” siger Lars Thykier.

EU enige om udspil til fælles rejsevejledninger
At udenrigsministeriet kan være på vej med regionale rejsevejledninger skyldes, at EU’s medlemslande for nylig blev enige om en mere koordineret tilgang til rejsevejledningerne. Det skulle være for at sikre, at den fri bevægelighed, en af grundsøjlerne i det europæiske samarbejde, ikke bliver unødigt begrænset som følge af de mange restriktioner for at undgå smittespredning på tværs af landegrænser, skriver Den Spanske Stats Turistbureau i en pressemeddelelsen.

Klik for stort format. EU’s medlemslande leverer dagligt data til EU-agenturet European Centre for Disease Prevention and Control. (ECDC). Her er Europa-kortet fra ECDC, som det ser ud i dag, torsdag.

Et bud på en regional rejsevejledning forventes præsenteret i løbet af den kommende måned, oplyser José Luis Real Moreno, den nye direktør for Den Spanske Stats Turistbureau i Danmark.

Han siger: “Spanien er den absolutte favoritdestination for danske gæster og flere af vores øvrige europæiske naboer. Når de mange turister ikke kommer, kan det selvfølgelig mærkes tydeligt på både økonomien og ledigheden i Spanien.

Derfor har vi arbejdet hårdt de seneste måneder – sammen med blandt andre Danmarks Rejsebureau Forening og Rejsearrangører i Danmark, der har gjort et fantastisk stykke arbejde – om at få regionale rejsevejledninger, ligesom Danmark har det med Sverige, og nu er vi endelig ved målstregen,” siger José Luis Real Moreno.

Træffe rejsevalg på et oplyst grundlag
Den spanske turistdirektør i Danmark fortsætter ”Det er virkelig positive nyheder for rejsebranchen, og vi er glade for, at danskerne nu forhåbentlig får mulighed for at træffe et valg om at besøge Spanien på et oplyst grundlag. For særligt på De Kanariske Øer er smittetallet lavt i forhold til det spanske fastland. Men det ved man jo ikke som dansker, hvis man kun får præsenteret de overordnede tal for Spanien.”

Selvom man i EU-regi er blevet enige om en fælles, regional tilgang til rejsevejledningerne, er det fortsat op til de enkelte medlemslande at afgøre, hvilke restriktioner de ønsker – herunder, hvorvidt der er lukket for rejser til nogle lande eller krav om test og karantæne.

Relaterede artikler:

“Vis virkeligheden med regionale rejsevejledninger”

DRF: EU gør ikke nok for at genoprette tillid til rejser

Danske rejsebureauforeninger vil ikke fusionere