Der er store problemer med at rejse indenfor Europa under coronakrisen, for eksempel har landene ikke ens rejsevejledninger. Her arkivfoto fra Aalborg Lufthavn med KLM-fly. Foto: Henrik Baumgarten.

DRF: EU gør ikke nok for at genoprette tillid til rejser

EU’s henstilling om mere fri bevægelighed for rejsende mellem EU-landene, og at se på regionsopdelte rejsevejledninger, er ikke nok, vurderer Danmarks Rejsebureau Forening.

EU’s udenrigs- og Europaministre har netop vedtaget en henstilling om ”koordinering af foranstaltninger, der berører den frie bevægelighed.” Den skal sikre mere fri bevægelighed for rejsende mellem EU-landene under corona-epidemien og se på mulighederne for at harmonisere regionsopdelte rejsevejledninger.

Men, skriver Danmarks Rejsebureau Forening i en kommentar på sin hjemmeside:

”Der er desværre kun tale om en henstilling til EU’s medlemslande og den er dermed heller ikke bindende for de enkelte lande. Aftalen har også en lang række mangler og er på trods af positive elementer langt fra god nok.”

DRF hæfter sig også ved, at den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, selv indikerer i en kommentar til Danmarks Radio, at der ikke nødvendigvis ændres på de danske rejsevejledninger:

”Der er tale om en EU-henstilling, hvilket betyder, at aftalen ikke er bindende. Derfor er landene ikke forpligtet til at følge de nye guidelines. Og det er vigtigt, for danskernes sundhed har fortsat førsteprioritet. Det skal altid gøres på en måde, hvor vi fra dansk side sikrer vores sundhed og sikkerhed,” sagde udenrigsministeren.

Ikke tilfredse
”Den manglende forandringsparathed er vi selvsagt ikke tilfredse med i Danmarks Rejsebureau Forening,” hedder det fra DRF.

Rejsevejledninger kommer med for kort varsel
DRF skriver også, at EU heller ikke adresserer problemet med at de danske rejsevejledninger publiceres “med alt for kort varsel til stor gene for både rejsende og rejsearrangører.”

NET, et netværk af repræsentative brancheorganisationer fra den private sektor inden for europæisk turisme, som også DRF er medlem af via den europæiske rejsebureau forening ECTAA, er heller ikke glade for indholdet i henstillingen.

NET er dog glade for, at der tilsyneladende er villighed i EU til at se på, hvordan man kan koordinere rejsevejledningerne i hele EU. Det er også glædeligt, at man i Ministerrådet vil undersøge kriterier for at kortlægge risikoområder på regions- og ikke landeniveau, lyder det fra DRF, der fortsætter:

”Men henstillingen er slet ikke nok til at genoprette de rejsendes tillid til, om det nu også er sikkert at rejse til andre EU-lande. EU definerer for eksempel ikke tydeligt, hvilke regler der skal gælde for rejsende, der rejser mellem regioner med forskellig farve (forskellig risikovurdering), man nævner heller ikke noget om forslaget om at droppe karantæner ved indrejse og i stedet kræve test af indrejsende.”

Relaterede artikler:

EU på vej med ens og regionale rejsevejledninger

Endnu fire EU-lande bliver formentlig orange

Danske rejsebureauforeninger vil ikke fusionere