Foto: Greek National Tourism Organisation.

Græsk turisme er igen på sporet

Efter nogle hårde år under corona er der igen vækst i græsk turisme. Flere europæere vendte sidste år tilbage til Grækenland. Dog ikke fra Rusland, da russerne næppe føler sig velkomne i EU.

Også græsk turisme var hårdt ramt under corona. Således rejste blot 7,3 millioner turister til Grækenland i 2020 mod 31,3 millioner turister i 2019 målt på ankomster i lufthavne og via landegrænser. Det skriver det det græske medie GTP, som har gennemgået tal fra den græske centralbank.

I 2021 gik det en del bedre. Her var der 14,7 millioner ankomster og dermed en stigning på hele 99,4 procent.

Her på den anden side af coronapandemien er den positive udvikling fortsat, og sidste år var der 27,8 millioner ankomster til Grækenland, en stigning på 89,3 procent i forhold til 2021, hvor pandemien hærgede.

Dermed er turismen i Grækenland på sporet igen, men ligger dog stadig 11,2 procent under niveau i forhold til 2019, året før pandemien.

Stigning på næsten alle nationaliteter
Sidste år har Grækenlands centralbank målt en stigning i ankomster på alle nationaliteter – på nær russere, hvor der er et fald på 70 procent i 2022 sammenlignet med 2021. Det skyldes formentlig, at russerne efter invasionen af Ukraine i februar sidste år på grund af vestlige sanktioner har fået svært ved at komme til eksempelvis EU-landene, hvor de ikke er så velkomne som før krigen.

GTP har ikke offentliggjort tal for, hvor mange danske turister, der sidste år meldte deres ankomst ved Grækenlands grænser, men for de 27 medlemsstater i EU har der samlet set været 68 procent flere ankomster sidste år sammenlignet med 2021.

Ud af de 27,8 millioner ankomne, der sidste år rejste til Grækenland, var 17 millioner EU-borgere. Den største procentuelle stigning ses dog blandt briter. Tallet for britiske ankomster lå hele 182 procent højere sidste år end i 2021, en stigning fra 1,6 millioner til 4,5 millioner.

Mindre vækst i indtægter
Mens stigningen i ankomster i alt har ligget på 89,3 procent, er den procentuelle vækst i turismeindtægter dog ikke helt fulgt med på samme niveau.

Sidste år lød turismeindtægterne i Grækenland i alt på 17,63 milliarder euro baseret på rejsekvitteringer. Det er en stigning på 68 procent. Sammenlignet med 2019 er turismeindtægter i 2022 tre procent lavere.

Af de samlede turismeindtægter stod EU’s medlemslande for 10 milliarder euro, mens ikke-EU-borgere stod for indtægter for syv milliarder euro. Indtægter fra EU-borgere steg 46,8 procent mellem 2021 og 2022, mens de steg med 105,2 procent fra turister, der ikke er EU-borgere.

 

Relaterede artikler:

Cheføkonom: Derfor har danskerne penge til rejser

Storbank: Danskerne bruger mange penge på rejser

Analysechef tror rejsebranchen undgår recession