Også de grønlandske hoteller er hårdt plaget af færre gæster og mindre efterspørgsel på leje af mødelokaler. Her er det Hotel Arctic i Ilulissat, hotellet ejes af Air Greenland-koncernen. Arkivpressefoto: VisitGreenland.com

Grønlandske hoteller trues af konkurser

Sidste måned havde mange grønlandske hoteller en belægning på op til 30 procent mod normalt 85-90 i den travle højsæsonmåned. I hovedstaden Nuuk åbner denne måned nyt stort hotel.

Gæsterne går uden om de grønlandske hoteller denne sommer. Oven i det kommer, at mange konferencer må aflyses til efteråret.

Den afgående administrerende direktør for Grønlands Erhverv, Brian Buus Pedersen, siger til den grønlandske avis Sermitsiaq, at han frygter en bølge af hotelkonkurser.

Morten Nielsen, der i 2018 skiftede fra jobbet som direktør for Hotel Kangerlussuaq, for at blive ny direktør for det Air Greenland-ejede Hotel Arctic med 95 værelser og suiter i Ilulissat, siger til avisen:

”Vi venter at komme ud af 2020 med et tocifret millionunderskud i modsætning til sidste år, hvor vi havde overskud efter skat på 6,1 million kroner. Det er en katastrofe for os.”

I juli havde Hotel Arctic en belægning på 25 til 30 procent mod 85-90 procent de foregående år.

”I sommer har vi haft bookninger fra lidt turister og forretningsfolk. Nu kommer vi snart ind i lavsæsonen. Der bliver vi yderligere ramt af corona-restriktionerne, så vi ikke kan holde konferencer, da man ikke kan mødes på tværs af kommunegrænserne. Og konferencer er vores hovedindtægtskilde i lavsæsonen,” siger Morten Nielsen.

Samme melding om sløj belægning kommer fra administrerende direktør og hovedaktionær Jørgen Sølvsten Nielsen fra rejsekoncernen Topas Travel, der ejer Hotel Icefiord i Ilulissat, Hotel Disko Island i Qeqertarsuaq og Hotel Disko Bay i Qasigiannguit.

Brian Buus Pedersen er som nævnt afgående administrerende direktør for Grønlands Erhverv, den grønlandske pendant til Dansk Erhverv/Dansk Industri. Fra 1. november er 44-årige Christian Keldsen, der blandt andet har en fortid som kommerciel direktør i Air Greenland, ny i spidsen for Grønlands Erhverv:

Christian Keldsen skrev forleden i en mail til STANDBY.dk om situationen i Grønland: ”For tiden er udfordringen håndteringen af COVID19. Der er behov for at få åbnet igen på en konstruktiv måde, så hotelbranchen og turismen kan komme tilbage på sine fødder, men politiske restriktioner begrænser erhvervets muligheder for at rejse sig.

Den grønlandske økonomi står på ganske få søjler, og turismen er en af dem, der er udpeget til at være en fremtidig indtægtskilde,” hed det også fra Christian Keldsen.

85.000 årlige turister
I slutningen af denne måned åbner Grønlands nyeste hotel, det 100 millioner kroner dyre budgethotel HHE (Hotel Hans Egede) Express i Nuuk med 108 værelser. Det har stået klar siden april, men coronakrisen har flere gange udsat åbningen, der nu bliver den 28. august.

Bag HHE Express i den grønlandske hovedstad står Helge Tang og Carl Juhl. De to driver også Hotel Hans Egede i Nuuk, et firestjernet hotel med et femstjernet konferencecenter.

Under normale år har Grønland i nærheden af 85.000 turister, hvoraf cirka 27.000 er krydstogtsgæster. Af de 58.000 landbaserede turister er omkring halvdelen fra Danmark, Grønlands klart største marked, har VisitGreenland.com tidligere oplyst til STANDBY.dk

Grønlands næste nye hotel åbner efter det tidligere oplyste i maj 2021 i form af Best Western Plus Hotel Ilulissat med 78 værelser i Grønlands mest besøgte turistattraktion, Ilulissat.

Relaterede artikler:

Kendt turismeprofil ny direktør for Grønlands Erhverv

Klar til åbning af Grønlands første budgethotel

Grønlandsk camp i fornemt selskab