Guvernør på St. Thomas: ’Brug for mental oprustning’

CRUISE: Flere store hoteller lukket i et halvt år, krydstogselskaber har annulleret anløb resten af året efter orkanen Irma. Turistindtægterne skal suppleres af mere handel og eksport af rom. Den anden helt store krydstogts-ø, St. Marteen, er endnu hårdere ramt efter orkanen.

Det er et puslespil uden lige for krydstogtselskaberne at tilrettelægge programmet for resten af året i Caribien. De klarer sig i første omgang ved at omlægge ruterne fra østlige Caribien til den vestlige del med Mexico i fokus. Samt for nogle skibe mod syd til øer som Barbados og Tobago.

Værst ramt med stop for krydstogtanløb er ifølge en oversigt i New York Times St. Thomas og St. Marteen. Dels fordi orkanen har forårsaget store skader, dels fordi det er de suverænt to største øer, hvad krydstogter i Caribien angår.

Op mod 90 procent af St. Thomas’ indtægter kan henføres til turismen og følgevirkning af shopping, hoteller og restauranter. På de store dage er der over 15.000 passagerer i nogle timer, ligesom rederierne betaler store beløb for hvert skibs besøg med en afgift for både skib og passagerer.

Guvernør Kenneth E. Mapp opfordrer alle til at stå sammen. Både St. John og St. Thomas blev ramt af Irma og senere ramte stormen Maria St. Croix, om end den er sluppet billigere og måske kan tage enkelte krydstogtskibe allerede i oktober.

”Vi skal forberedes mentalt til en svær tid for at komme det her igennem. Vi må undersøge alternative indtægtskilder. Øge romeksport og handel, hvor vi kan,” siger guvernøren til avisen.

Alle hoteller på St. Thomas er lukket resten af året. Det store og flotte Windward Passage Hotel med udsigt over den smukke havn har foreløbigt lukket i seks måneder. Ritz Carlton og Marriott Beach Resort er delvis åbne og tager imod enkelte reservationer.

Da den hidtil værste orkan i moderne tider, Marilyn, ramte i oktober 1995 blev 11.000 hjemløse og skaderne løb op i 15 milliarder dollars.

Så galt går det ikke denne gang, og øens stolthed, akvariet, er intakt. Under Marilyn blev det gamle akvarium med alle sjældne caribiske fisk skyllet i havet, og der var tvivl om der ville blive råd til en opføre et nyt og mere sikkert.

Turistorganisationen Virgin Island Tourism har opfordret turister til at udsætte deres besøg til De Amerikanske Jomfruøer til man er bedre rustet til at tage imod.

St. Maarten er voldsomt beskadiget

Den hollandsk/franske ø med sine tusindvis af amerikanske turister hvert år, både med masser af charterfly og hver uge krydstogtskibe til det nye kajanlæg, går også nogle hårde måneder i møde.

Langs den herlige sandstrand i forlængelse af havneområdet er fyldt med luksushoteller, hvoraf mange er svært beskadiget.

Det gælder således det store Sonesta Hotel, som har annulleret alt resten af året. Andre kendte hoteller som Western Dawn, Bella Beach og Riu Palace samt Summit Resort Hotel er alle ramt af flodbølgerne fra det oprørte hav.

Princess Juliane Airport forsøger hurtigt at få skaderne udbedret. Det er under indflyvningen til den, at turisterne ynder at stå i strandkanten og få flyene ind over hovedet i betænkelig nærhed.

Nu er der anderledes alvorlige bekymringer, og flere mindre hoteller er i fare for ikke at klare et halvt år eller mere uden gæster, netop som højsæsonen stod for døren.

For bl.a. danske krydstogtturister er det klogt at holde kontakt med rejsebureauerne, som er à jour med de nye ruter, afbestillingsbetingelser, evt. erstatningsrejser med videre.