Det blå EU-sygesikringskort giver ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det europæiske land, man opholder dig i. Arkivfoto: Gouda Rejseforsikring.

Halv million danskere på ferie uden sygeforsikring

Der er ifølge Gouda Rejseforsikring stor forvirring om det blå EU-sygesikringskort. I år udløber 600.000 danskeres blå kort, viser ny opgørelse, som Udbetaling Danmark har foretaget for Gouda.

Når kufferten bliver pakket, er det ikke kun vigtigt at være opmærksom på pas, solbriller og sommertøj. Siden 2014 har man skulle huske at medbringe et gyldigt blåt EU-sygesikringskort på ferien i Europa, så man kan få behandling af læge og sygehus, hvis man kommer til skade.

Det blå kort dækker rejser inden for EU samt i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

Det skriver Gouda Rejseforsikring i en pressemeddelelse og tilføjer: ”Men alene i år udløber op mod 600.000 danskeres EU-sygesikringskort, og dermed kan ferien ende med at blive en dyr og ubehagelig omgang, hvis uheldet er ude. Det viser opgørelse, som Udbetaling Danmark har foretaget for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige.

Louise Hertzum Andersen, chef for forretningsudvikling i Gouda Rejseforsikring. PR-foto.

I pressemeddelelsen siger Louise Hertzum Andersen, chef for forretningsudvikling i Gouda Rejseforsikring: “Det blå kort giver adgang til sundhedsydelser på lige vilkår med lokalbefolkningen, men hvis man ikke har et gyldigt kort, risikerer man at skulle betale hele eller dele af behandlingen selv, eller være nødt søge refusion via det offentlige, og det kan være en meget omstændig proces.”

Stor tvivl om, hvad kortet dækker
Det er dog ikke kun udløbsdatoen på ens EU-sygesikring, der kan være tvivl om. For selvom det har eksisteret i otte år, er der stadig stor tvivl om, hvad kortet egentlig dækker. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige.

Selvom kortet giver adgang til behandling på lige fod med borgerne i det land, man rejser til, så tror knap halvdelen af de adspurgte danskere fejlagtigt, at det giver ret til samme behandling som man er vant til i Danmark.

Ifølge Louise Hertzum fungerer det blå kort bedst som supplement til en privat rejseforsikring på ferien.

”En rejseforsikring giver i mange tilfælde mulighed for at blive behandlet på et privathospital, ligesom man aldrig vil komme ud for at skulle betale selv og så søge refusion efter hjemkomst. Og man også være berettiget til hjemtransport, hvis man kommer alvorligt til skade,” siger hun i pressemeddelelsen.

Kortet giver ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, man opholder dig i. Man kan forny dit kort på borger.dk/eu-sygesikringskort.

Relaterede artikler:

Gouda Rejseforsikrings topdirektør er stoppet

Forsikringsselskab: Dyrt at komme for sent til flyet

Rejsebureauforeninger kan ikke genkende Gouda-tal

Vi har fået flere rejsebureaukunder