Kortbetaling. (Foto: Nets | Twitter.com | PR)

Her er de billigste og dyreste ferielande i EU

Sommerferien er godt i gang, men der er stor forskel på, hvor langt de danske turister kommer for deres penge. Det afhænger i høj grad af, hvor de vælger at rejse hen i sommerferien, viser nye tal.

Danmarks Statistik har i en undersøgelse kigget nærmere på det endelige forbrug for husholdninger på tværs af EU, og benyttet det som en målestok for prisniveauet i det givne land. Tallene viser, at det bedste kan betale sig for danskere at holde ferie i Rumænien.

Her svarer det endelige forbrug nemlig til 40 procent af det beløb, som en dansk husholdning brugte sidste år. Det vil sige, at for hver 100 kroneseddel en dansk husholdning har brugt, har en rumænsk brugt 40 kroner.

Næst efter Rumænien følger Bulgarien, hvor udgifterne til husholdningernes forbrug var på 41 procent af den danske, mens Polens 43 procent sikrer landet tredjepladsen på listen over de billigste lande for danske turister at holde ferie i.

Danmark er blandt de dyreste lande
Zdravka Bosanac, der er specialkonsulent i Danmarks Statistik, forklarer, at der som regel er penge at spare, hvis danskere drager østover, når de skal holde ferie i et af EU’s medlemslande.

”Generelt er det i landene i det østlige Europa, du kommer længst for dine penge. Omvendt er de dyreste destinationer Irland, Luxembourg og Finland, når man ser bort fra Danmark. Danmark er nemlig sammen med Irland de to dyreste lande i EU.”

I Irland er prisniveauet for husholdningernes endelige forbrug på samme niveau, som tilfældet er i Danmark, men i Luxembourg samt Finland er det på henholdsvis 95 procent og 88 procent af det danske.

Ifølge Danmarks Statistik er blandt andet priserne på offentlig transport og alkohol med til at gøre Irland og Finland til dyrere ferielande, mens fødevarerne er den dyreste varegruppe for de danske turister, der rejser til Luxembourg.

Har tre favoritlande
Priserne for restaurantbesøg og indkvartering på hoteller i Rumænien, Bulgarien og Polen befinder sig derimod på henholdsvis 39, 32 og 49 procent af det niveau, som de har her til lands. Fritids- og kulturaktiviteter koster også under det halve af i Danmark i alle tre lande.

Selvom priserne i landene burde tiltale danske feriegæster, er ingen af de tre blandt danskernes absolutte favoritdestinationer. Det fortæller specialkonsulent Nanna Nikander Nonboe-Nygaard fra Danmarks Statistik. Særligt et EU-land er dog populært blandt turister herhjemme fra.

”Danskere står for mere end 1 millioner overnatninger i Italien på en gennemsnitlig juli måned, hvor COVID-19 ikke påvirker turismen. Herefter følger Tyskland og Spanien, som begge normalt tiltrækker danske turister til mere end en halv million overnatninger hver i løbet af juli, som er den travleste sommerferieperiode.”

I favoritlandene er der dog også penge at spare, når man sammenligner med Danmark. I Italien, Tyskland og Spanien er husholdningernes endelige forbrug nemlig på 69, 75 og 67 procent af det danske, oplyses det i undersøgelsen.


Relaterede artikler:

”Efterårsvejr” får rejsesalget til at stige

Fordobling af danske rejser til udlandet

Dansk sommervarme bremser salg af udlandsrejser