HORESTA har fremlagt et lille katalog for områder, hvor hoteller og restauranter kan få akut hjælp fra det offentlige. Arkivpressefoto fra Clarion Hotel & Congress Copenhagen Airport.

HORESTA: Penge fra hjælpepakker udbetales ikke

Det er ”dybt kritisabelt,” at der er vedtaget mange hjælpepakker, men virksomhederne får ikke udbetalt pengene, siger HORESTA, der flere forslag til at hjælpe sine medlemsvirksomheder.

Selvom der er vedtaget en række hjælpepakker siden slutningen af august, så mangler pengene stadig at komme ud til erhvervets hårdt ramte virksomheder. Det skriver HORESTA i sit nyhedsbrev.

Brancheforeningen kalder det ”dybt kritisabelt” og har nu sendt en række forslag til regeringen, som kan hjælpe landets hoteller og restauranter, siger Kirsten Munch, politisk direktør i HORESTA, til TV Avisen.

”Når virksomheder på fjerde måned ikke har modtaget den hjælp, de er blevet lovet, så er konsekvensen at endnu mere personale afskediges. Hjælpepakkerne er helt afgørende for virksomhedernes overlevelse – og pengene skal ud til erhvervet nu,” siger Kirsten Munch.

Der blev i aftes åbnet for ansøgning til dele af hjælpepakkerne for september og oktober.

Indtil kompensations- og støtteordningerne kan komme til udbetaling, har mange virksomheder store likviditetsproblemer. I denne periode bør finansieringsinstitutterne sikre mellemfinansiering med rimelige betingelser. Bankerne må træde til og udvise ’samfundssind’ ved ikke at stille urimelige krav eller høje renter. Eventuelt ved at staten stiller garanti for mellemfinansieringen, foreslår HORESTA.

Betal offentligt planlagte arrangementer
På møde- og konferencesteder er ordrebøgerne tomme. Planlagte arrangementer er aflyst, og ingen ønsker at booke nye arrangementer, da restriktioner og anbefalinger spænder ben, hedder det fra HORESTA som tilføjer:

Offentlige aktører står for en væsentlig del af aflysningerne. Fra august til december har Nyborg Strand, Vingstedcentret, Danhostel og BC Hospitality Group fået afbestillinger på samlet 48 millioner kroner fra offentlige aktører.

Offentlige aktører skal fastholde deres booking og afholde omkostningerne uagtet, at mødet eller konferencen ikke finder sted. Pengene er afsat på de offentlige budgetter, skriver HORESTA.

Størstedelen af landets hotelværelser står i øjeblikket tomme. Staten skal leje eller understøtte leje af værelserne til for eksempel midlertidige studieboliger og isolationsfaciliteter i forbindelse med COVID-19. Der er allerede gjort forsøg med udlejning af hotelværelser til studerende, men de studerendes betaling kan ikke dække omkostningerne, oplyser HORESTA.

Blandt de andre forslag fra brancheforeningen er:

Staten skal leje eller oprette en pulje, som kommunerne kan søge til at leje møde- og konferencelokaler som erstatning for undervisningslokaler. Det gør det muligt at bruge tomme møde- og konferencelokaler til at opretholde undervisning med mulighed for større afstand.

Tre ugers feriepenge er udbetalt for at sikre genstart af dansk økonomi. Men pengene går udenom de hårdest ramte brancher, der er hårdt ramt af grænselukninger, lukketider og andre restriktioner. Der skal indføres et oplevelsesfradrag efter samme model som håndværkerfradraget, er andre HORESTA-forslag.

Relaterede artikler:

Ny mulighed: bliv lyntestet lige inden konferencen

Scandic sænker huslejebetalinger i Danmark

Manglende udenlandske turister koster milliarder