”De turistrelaterede erhverv, for eksempel hoteller og rejsebranchen, er særligt hårdt ramt af udenlandske turisters fravær og danskernes manglende rejsemuligheder,” lyder det fra Nationalbanken, den grå bygning i midten af billedet. Pressefoto: Nationalbanken.

Manglende udenlandske turister koster milliarder

Danmark tabte i årets tre første kvartaler 11,9 milliarder kr. som følge af udeblevne udenlandske turister, viser nye tal fra Nationalbanken. ”Og danskernes forbrug dækker ikke det store hul,” siger HORESTA.

Ved udgangen af årets tredje kvartal var kortomsætningen fra udenlandske kort, udlændinges forbrug, i fysiske danske forretninger knap 57 procent lavere end samme tid sidste år. Det svarer til et fald på 11,9 milliarder kroner, viser ny opgørelse fra Nationalbanken.

Rejserestriktionerne fra foråret i Danmark og resten af verden betød fravær af turister, det forklarer det markante fald i omsætningen fra udenlandske kort i Danmark.

Nationalbanken noterer også, at fordi danskerne måtte blive hjemme på grund af coronakrisen, så er værdien af betalinger med danske kort i udenlandske forretninger tilsvarende faldet 12,6 milliarder kroner indtil nu i år. Det svarer til et fald på 48,9 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Da danskerne ikke rejste ud, steg kortomsætningen fra danske kort i fysiske forretninger i Danmark med seks milliarder kroner eller 6,7 procent i forhold til 3. kvartal 2019.

Turistrelaterede erhverv er særligt hårdt ramt
Merforbruget fordeler sig meget forskelligt på tværs af brancher, skriver Nationalbanken.

De turistrelaterede erhverv, for eksempel hoteller, rejsebranchen og så videre er særligt hårdt ramt af turisternes fravær og danskernes manglende rejsemuligheder.

For disse erhverv er kortomsætningen fortsat markant lavere end sidste år. Derimod har for eksempel supermarkeder, boligforretninger og byggemarkeder oplevet en fremgang i kortomsætningen, hedder det.

HORESTA: Udsigt til dysters fjerde kvartal
I sin kommentar til de nye tal fra Nationalbanken, skriver HORESTA’s nyhedsbrev, at der har været langt mellem de udenlandske turister i Danmark i år sammenlignet med 2019. For selvom mange virksomheder kom godt igennem sommeren, så skyldtes det i høj grad, at danskerne blev hjemme i sommerferien.

”Krisen har ramt dansk erhvervsliv meget forskelligt. Nogle brancher som for eksempel detail buldrer frem, men turismeerhvervet er selvsagt hårdt ramt, når mulighederne for at bringe folk fra hele verden sammen mindskes. Og danskernes forbrug har ikke kunne dække det store hul, som manglen på udenlandske gæster efterlader,” siger Jonas Kjær, cheføkonom i HORESTA, og fortsætter:

”Fjerde kvartal ser – om muligt – endnu mere dystert ud. Forsamlingsforbuddet rammer hårdt i de vigtige julefrokostmåneder, næsten alle grænserne er lukkede, og ordrebøgerne er rungende tomme. Hertil kommer den seneste uges melding om tvangslukning af restauranterhvervet i syv nordjyske kommuner.”

Relaterede artikler:

Ny dansk rejseindikator analyserer nyeste data

Danskerne vil helst holde ferie i udlandet

Ekstra feriemilliarder kom også til rejsebranchen