”Der er ingen anbefaling af, at vi ikke skal mødes i Danmark,” understreger Horestas direktør. Pressearkivfoto fra Wonderful Copenhagen, Martin Heiberg.

Horesta: Tag coronavirus alvorligt, men undgå panik

”Det medfører tab for vores virksomheder når rejser og konferencer på kort tid reduceres i så stort omfang som nu,” siger Horestas direktør. Tivolis bestyrelsesformand: ”Vi tænker på alle scenarier.”

Nærmest alle dele af rejsebranchen er hårdt ramt af frygten for den kinesiske coronavirus. Det gælder også mange af Horestas 1.800 medlemsvirksomheder indenfor det danske hotel-, restaurant- og turisterhverv.

Horestas administrerende direktør skrev i dag klumme på foreningens hjemmeside, hvor hun advarede mod panik som følge af virussen.

Til STANDBY.dk siger: Katia K. Østergaard:

”Afbestillingerne er allerede kraftigt forøget bare fra sidste uge, og det ændrer sig fra dag til dag nu. Det rammer både erhvervssegmentet, men også leisuredelen blandt vores virksomheder. Hvis denne tendens fortsætter, vil det komme til at dreje sig om millioner af kroner i tabte indtægter.”

Katia K. Østergaard fortsætter: ”Vi tager situationen omkring coronavirussen meget alvorligt og er i daglig dialog med og mødes med Erhvervsministeriet og andre myndigheder. Vi skal tage alle forholdsregler, men undgå unødig ageren og panik.”

Coronovirussen må ikke være grund til at stoppe al aktivitet, understreger Horesta-direktøren. Lige nu er meldingen fra Sundhedsstyrelsen, at der som udgangspunkt ikke skal tages særlige forbehold i forhold til afholdelse af arrangementer i Danmark, og at store konferencer og arrangementer derfor kan afholdes som planlagt.

”Der er ingen anbefaling af, at vi ikke skal mødes i Danmark, men selvfølgelig en række gode råd til, hvilke tiltag der anbefales omkring øget hygiejne og så videre,” siger Katia K. Østergaard.

Udelukker ikke fyringer
”Det er klart, at virksomhederne med en sådan bremse på markedet må kigge på deres omkostninger. Vi er en people tung branche, der normalt har mangel på arbejdskraft. Derfor vil vi i branchen gerne undgå afskedigelser, men det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at det kan blive nødvendigt på sigt, hvis denne situation fortsætter eller udvikler sig yderligere,” siger Katia K. Østergaard og tilføjer:

”Vi må på den korte bane forvente færre besøgende fra udlandet og formentlig også færre danskere, der rejser ud. Men vi kan ikke leve af indlandsturisme alene, det er det danske marked alt for lille til. Vi er dybt afhængige af de udenlandske gæster. Både på kongres- og på leisure siden,” siger Horesta-direktøren.

Horestas hjemmeside har vejledning for sine medlemmer med spørgsmål og svar om coronavirussen. Siden opdateres i takt med udviklingen. Ligeledes har Horesta oprettet en corona-hotline for sine medlemmer.

Et kollektivt panikanfald
I en klumme på Horestas hjemmeside skriver Katia K. Østergaard blandt andet:

”Den seneste uge er ikke alene Danmark blevet ramt af de første Corona-tilfælde. Vi er også blevet ramt af et kollektivt panikanfald.

Selvfølgelig skal Corona-virussen tages alvorligt. De danske myndigheder har udvist handling og løbende opjusteret forholdsregler og rådgivning,” skriver Katia K. Østergaard og fortsætter:

”Men medierne trækker i den modsatte retning. Alle vinkler bliver dækket, og politikere, offentlige myndigheder og private virksomheder bliver afkrævet svar på, hvordan de vil håndtere situationen, hvis og hvis og hvis…”

Tivoli: Vi tænker scenarier
Danmarks største turistattraktion med sidste år tæt på fem millioner besøgende, Tivoli, er også påvirket af coronafrygten.

Tivolis bestyrelsesformand, Tom Knutzen, sagde torsdag til STANDBY.dk til spørgsmålet om, hvor coronavirussen vil påvirke Tivoli.

”Det vil vi også gerne vide. Vi tænker scenarier. Vi har lige lukket Vinter i Tivoli-sæsonen og åbner igen i starten af april for sommersæsonen. Dermed har vi ikke et her og nu problem.

Vi hører, hvad myndighederne siger, vi ved ikke, om for eksempel Tivoli bliver reguleret. Men det er uomtvisteligt, at det bliver en udfordring. Og det kommer til at tage tid, før verden normaliserer sig,” sagde Tom Knutzen.

Relaterede artikler:

Coronafrygt fjerner én ud af tre erhvervsrejser

Coronafrygt aflyser verdens største rejsemesse

Sundhedsstyrelsen: Det er sikkert at rejse