Det ikoniske værelse 606 på Royal Hotel er bevaret nøjagtigt, som det blev designet af Arne Jacobsen. Det udlejes ikke mere og er dermed formentlig Danmarks eneste museumsværelse på et hotel. PR-foto fra Radisson Collection Royal Hotel.

Hotel pensionerer berømt værelse

5-stjernede Royal Hotel i København udlejer ikke mere værelse 606, der står som arkitekt Arne Jacobsen havde designet det til åbningen i 1960. Hotellet har også lukket berømt restaurant på øverste etage.

Et af Danmarks mest ikoniske hoteller, det tidligere SAS Royal Hotel, hvis fulde navn i dag er Radisson Collection Royal Hotel, er stoppet med at udleje et af landets mest kendte hotelværelser, 606, også kendt som Arne Jacobsen Suiten.

Ændringen skete sidste år i forbindelse med en omfattende renovering af hotellet til cirka 150 millioner kroner, men blev ikke kommunikeret ud før på pressekomsammen forleden på hotellet.

Klik for stort format. En af Royal-hotellets mange arkitektoniske mesterværker er lobbyen med Arne Jacobsens nærmest svævende trappe. Foto: Rickard L. Eriksson.

Ændringen for værelse 606 skyldes, blev det oplyst til STANDBY.dk på pressekomsammen, at værelset stadig – snart 60 år efter hotellets åbning i 1960 – er så kendt af blandt andet arkitekturinteresserede, at det var udlejet nærmest hver dag. Og samtidig har hotellet i snit ti besøgende hver dag, der kommer ind og spørger, om de må se det berømte værelse, hvilket er umuligt når det er udlejet.

Værelse 606 er hotellets eneste værelse, der ikke er renoveret siden 1960. Til den dag i dag er det bevaret i sin oprindelige udformning som en tidslomme og hyldest til hotellets arkitekt, Arne Jacobsen.

Arne Jacobsen tegnede mange stole til Royal-hotellet, blandt andet Svanen, Ægget og Dråben – ligesom han formgav nærmest alt fra mange af hotellets andre møbler til bestik, dørhåndtag og så videre.

Royal Hotels general manager, Brian Gleeson, havde ikke mulighed for at deltage i pressesammenkomsten og har ikke været til at træffe. Heller ikke hotellets deltids PR-manager har besvaret henvendelser om yderligere informationer. Derfor kan det ikke blive oplyst, præcist hvor meget hoteller mister ved ikke at udleje værelse 606 – et af de i alt 262 værelser på det elegante hotel. Men var prisen bare 1.500 kroner i døgnet, drejer det sig på årsbasis omkring en halv million kroner, hvis værelset som nævnt var udlejet nærmest hver dag.

Flere nye signatur-suiter
I forbindelse med den store renovering af Royal Hotel er fem andre suiter ommøbleret og har fået deres eget navn. De fem nye signatursuiter er indrettet af Radisson Collection og den berømte danske møbelproducent Fritz Hansen, virksomheden fremstiller i dag mange af Arne Jacobsens kendte møbler og signatursuiterne er en hyldest til Arne Jacobsen.

Dette drejer sig om værelse 506, der nu også hedder Fritz Hansen Contemporary Inspired Signatur Suite.
Værelse 1006 er blevet til Cecilie Manz Inspired Signatur Suite, hvor de fleste af tingene på værelset er designet af Cecilie Manz.
Værelse 1106 kaldes nu Arne Jacobsen Inspired Signatur Suite (ikke at forveksle med værelse 606). De fleste af tingene i værelse 1106 er designet af Arne Jacobsen.
Værelse 1206 hedder nu Poul Kjærholm Inspired Signatur Suite efter møbelarkitekten Poul Kjærholm. De fleste genstande på værelse 1206 er af Poul Kjærholm.
Værelse 1306 har nu også navnet Fritz Hansen Classic Signatur Suite med skandinavisk design.

Klik for stort format. Sådan ser den tidligere Alberto K-restaurant på hotellets øverste etage ud i dag. I baggrunden af et de store relieffer af Alberto Kappenberger. Foto: Henrik Baumgarten.

Alberto K er lukket
SAS Royal Hotel åbnede 1. juli 1960. Dengang var kun tre af etagerne klar, hele hotellet stod dog færdigt sidst på året i 1960.

Royal-hotellets første direktør – gennem 26 år – var schweiziske Alberto Kappenberger. I 2006 åbnede hotellet på øverste, 20. etage en fin gourmet-restaurant, opkaldt efter dets første direktør, Alberto K.

Denne restaurant lukkede i april sidste år. I den forbindelse sagde hotellets general manager Brian Gleeson til Berlingske, der havde nyheden om lukningen af Alberto K: ”Vi har endnu ikke besluttet præcist, hvad der skal erstatte Alberto K på 20’ende etage, men vi håber at have en klarere idé, når vi når hen imod slutningen af året.”

Der er halvandet år efter lukningen stadig ingen offentliggjort plan for lokalet på 20. etage, der i dag står stadig ubenyttet hen – det har plads til 50 personer, der får den nok flotteste udsigt over København. Alberto K-lokalet kan lejes, men står som ellers tomt.

Royal i fint selskab
Selv om hotellet i dag hedder Radisson Blu Royal Hotel står der stadig SAS på bygningen. Det skyldes at hotellet er fredet og dermed kategoriseret som bevaringsværdigt. Derfor må ikke engang SAS-skiltene på toppen af bygningen fjernes – selv om SAS ikke mere står bag hotellet.

Tidligere i år skiftede Carlson Rezidor Hotel Group navn til Radisson Hotel Group, RHG. Det fineste varemærke blandt RHG’s 11 af slagsen er Collection – og netop denne lille eksklusive gruppe er Royal-hotel i København netop blevet officielt medlem af.

I Europa og Mellemøsten er der kun 12 medlemmer af Collection-varemærket hos RHG, to af disse er i Skandinavien, udover Royal i København også Strand i Stockholm.

Relaterede artikler:

Flot fejring af ikonisk hotel

Ny pris til berømt hotel

Millioninvestering giver hotel nye kunder