Hotelstatistik uden priser

0

hotel værelseONSDAGSKLUMME: Ligesom i flybranchen er priserne på en hotelovernatning ofte afgørende for, hvor man rejser hen. Det er kommet København til gode i år, mens landets som helhed taber turister.

Af Ejvind Olesen

Jeg har ikke noget belæg for min egen statistik ud over de nyhedsmails, jeg hver morgen modtager fra to bookingbureauer med den friske hilsen: ”Kære Ejvind her er et tilbud lige efter dit hoved.”

Jeg ved ikke rigtigt, hvorfor de tror de ved, hvad der er i mit hoved. Og den eneste berøring jeg har haft med dem, var fordi en kollega skulle til Stockholm og spurgte om jeg kendte prisniveauet for hoteller i den svenske hovedstad, som selv tror den er Skandinaviens hovedstad. For en ordens skyld fik jeg lige København med, så jeg kunne sammenligne.

Det gav hver gang i juni udslag til fordel for København, som fortsat er Danmarks hovedstad, hvis ikke svenskerne skulle være klar over det. De stakkels svenskere må næsten betale en femogtyveøre mere for en krone, når de veksler til dansk valuta.

Derfor – igen det med prisen – kan jeg godt forstå vi i år taber svenske turister. Vel at mærke dem, der bor her. Endags turister myldrer til Helsingør, selv om det meste er dyrere end hjemme. Men her behøver de ikke at gå i Systembolaget for at købe øl og vin.

De nye turisttal viser, at Region Hovedstaden havde 50.000 flere overnatninger i juni end i fjor. Det samlede tal for Danmark viser, at hotelovernatningerne steg med 6,3 procent – men det samlede turisttal tabte 137.000 overnatninger.

Det er altså i provinsen det halter. Og så er der naturligvis den der med vejret og kystturismen, det må koste i et år som med vejret i juni og juli.

Men der er besynderligt nok også måske en helt anden grund.

Når min ven i hotelbooking vil finde et tilbud til mig i Herning og omegn, fordi jeg engang for længe siden har søgt på nettet i min barndomsegn, da opdagede jeg overraskende hotelpriser i sommer i det område.

De lå mange dage over priserne i København. Selv for nogle hoteller i Hernings opland, pænt under standarden for tilsvarende hoteller i København.

Kunne det måske være derfor (de mange glimrende og gode tilbud rundt om i den danske provins ufortalt), at hotellernes belægning stiger mindre i provinsen? Er jyderne bare smartere?

Og så er vi måske alligevel tilbage til flybranchen. Det er ikke afgørende, hvor mange, der sidder i sæderne, men hvad de har betalt for det.

Og det samme med hotellerne. Det er ikke afgørende at have flest i hotellets dyner, men hvad de har betalt for en overnatning.

Men den slags ved Danmarks Statistik ikke noget om.

DEL ARTIKLEN
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz