MS Finnmarken begyndte som første skib fra Hurtigruten at sejle igen den 16. juni efter nedlukningen som følge af coronakrisen, men foreløbig med nedsat passagerkapacitet. Pressefoto for Hurtigruten: Ørjan Bertelsen.

Hurtigruten håber snart at have alle skibe i trafik

Inden udgangen af september forventer norske Hurtigruten af have 14 af sine 16 skibe i drift, også til andre lande. Rederiet forventer indtægtsnedgang på 80 procent denne sommer.

Efter en længere pause som følge af nedlukningen i Norge under coronakrisen begyndte Hurtigruten at sejle igen fra 16. juni, til at begynde med primært indenfor sit oprindelige område, den norske kyst.

I øjeblikket har Hurtigruten fire skibe i gang – alle mellem Bergen og nordnorske Kirkenes, ruten med anløb i 34 havne beskæftiger normalt 11 skibe.

”Efterhånden som rejserestriktioner og indrejseregler til Norge lempes fortsætter vi optrapningen frem mod at komme tilbage til normal drift,” siger Hurtigrutens koncernchef, Daniel Skjeldam, i en pressemeddelelse.

Han understreger, at en fortsat tilbagevenden mod normale tider kræver ophævelse af internationale rejserestriktioner, så blandt andet udenlandske passagerer kan komme til Norge og sejle med Hurtigruten.

”Det er godt at se vores mange bookinger fra nordmænd denne sommer, men nordmænd udgør kun 20 procent af vores passagerer og kan aldrig erstatte antallet af vores normalt mange udenlandske passagerer,” siger Daniel Skjeldam.

Otte ud af ti af Hurtigrutens passagerer kommer fra udlandet; derfor forventer det norske rederi også 80 procent nedgang i sine indtægter denne sommer.

”At vi tager flere skibe i drift igen betyder ikke at coronakrisen er ovre eller at vi sejler med fyldte skibe. Men det betyder håb for fremtiden,” siger koncernchefen.

Også sejladser til udenlandske havne
Udover at sejle langs den norske kyst, beskæftiger Hurtigruten også skibe indenfor forretningsområdet ekspeditionskrydstogter.

Holder planerne vil Hurtigruten fra september tilbyde en række sejladser med flere af sine skibe. Disse skal blandt andet bringe Hurtigruten til Hamborg, Portsmouth, Liverpool og Glasgow.

Selve Hurtigruten kan datere sin historie tilbage til 1893 og er i dag en af de største aktører i den norske rejsebranche. Rederiet sejler udover langs den norske kyst også til Svalbard i nord og Antarktis i syd. Normalt har Hurtigruten omkring 3.000 medarbejdere og omsatte sidste år for seks milliarder norske kroner.

Relaterede artikler:

Ældre krydstogtskibe overlever ikke coronakrisen

Stort krydstogtrederi får ny salgschef i Danmark

Røvere stjal bagage fra krydstogtpassagerer