Hvordan bør flyrejsende opføre sig?

Hvem tilhører armlænet, må man smide sko og sokker, kan man vække en sovende sidemand for at gå på toilettet og er det god stil at starte en samtale med en fremmed? British Airways har undersøgt holdningerne til flyetikette.

Hvem tilhører armlænet, må man smide sko og sokker, kan man vække en sovende sidemand for at gå på toilettet og er det god stil at starte en samtale med en fremmed? British Airways har undersøgt holdningerne til flyetikette.

Dit eller mit armlæn?
Deltagerne i undersøgelsen kommer fra USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrig og Italien, og af dem svarer

67%, at det rette er at tage det ene armlæn, men efterlade det andet til naboen. For det midterste sæde, vil briterne (47%) og amerikanerne (42%) gøre krav på begge armlæn, mens flertallet af de adspurgte italienere, franskmænd og tyskere siger, at det midterste armlæn tilhører den, der efterspørger det.

Strammer skoen?
De rejsende er enige om, at det er uacceptabelt at tage sokkerne af i kabinen – hele 87% siger, at det gør man ikke. Det er mere acceptabelt at tage skoene af; her mener 59%, at det er helt i orden. Det er italienerne, der er mest imod og 75% finder det uacceptabelt at tage skoene af.

Må jeg lige komme forbi?
Når den, der sidder ved gangen sover, og man skal på toilettet, mener 80%, at det er okay at vække sin sidemand for at gå på toilettet. 40% mener, at man kun kan gøre det en enkelt gang i løbet af en flyvetur. En tredjedel ville træde hen over en sovende sidemand, men var splittet mellem, hvilken vej de ville vende sig. Amerikanerne var 50/50, men den globale holdning er, at man træder hen over ansigt til ansigt.

Hvad laver du så til daglig?
83% mener, at et hurtigt ‘hej’ og et smil er passende opførsel. 42% af amerikanerne mener, at det er uacceptabelt at fortælle personlige historier, og at den høflige måde at komme ud af en samtale på er at takke personen og tage sine hovedtelefoner på. De britiske rejsende anbefaler at gå på toilettet og håbe, at den snakkesalige sidemand har forstået hentydningen. Italienere er mere høflige med 80%, der mener, at smalltalk er passende opførsel, mens halvdelen af franskmændene ser flyveturen som en mulighed for nye bekendtskaber.

I øvrigt fremgår det af undersøgelsen, at 66% ikke vil puffe til en snorkende sidemand, men ignorere det og skrue op for deres hovedtelefoner. 20% af de britiske rejsende giver sidemanden et skub ’ved et uheld’.

67% siger, at en pude hjælper dem til bedre søvn. 45% af amerikanerne har brug for hovedtelefoner for at falde i søvn. Italienerne og franskmændene har i stedet brug for en sovemaske.

British Airways får sin Dreamliner nr. 25

IT-koks koster British Airways 100 millioner pund

British Airways åbner sin længste rute