Hvornår smager flymad bedst?

Ejvind Olesen

Ejvind Olesen

WEEKENDKLUMME: En ny undersøgelse af forskere fra Nestlé vil overbevise os om, at maden smager bedre i højden med mere intens smag og aroma. Skal vi nu tro på det, jo højere vi kommer? Det højeste jeg har været var med Concorden i 18.000 meters højde. Det blev smagen ikke bedre af.

Af Ejvind Olesen

Vi fik en fremragende betjening, champagne, dyre vine og lækkert udseende flymad serveret i et flow med den ene ret efter den anden. Dertil champagne, dyre vine, frugt og chokolade. Det var, som det skulle være, da jeg fløj med Concorden med British Airways i 1976 fra London til Bahrein.

Men smagte maden bedre end de prøver, vi havde fået nede på landjorden i terminalen inden afrejsen? Næh, ikke som jeg husker det. Men det burde det måske, hvis man skal tro nogle forskere, som mener at have fundet ud af, at maden smager bedst i højden.

Nesté-forskere har opdaget, at madlavning i 3.600 meters højde, hvor trykket er laverede og vand koger ved 85 grader, giver en mere intens smag, bedre aroma og stærkere farve. Næringsværdien i højden er også bedre. Et bevis skulle være at finde på skiferien og de højt beliggende restauranter.

Jeg har også fulgt tilberedningen i et Thai køkken på øverste dæk i en Boeing 747 hos Thai Airways under en flyvning til København i 12 kilometers højde. Med uddeling af smagsprøver. Det var spændende, det var lækkert, men det var det også på 1. klasse i lavere luftlag.

Jeg har aldrig forbundet flymad med forskel i kvalitet efter højden, men nok så meget efter hvilken klasse man fløj på og med hvilket selskab.

Helt som nede på landjorden, synes jeg aldrig det bliver. Og hos nogle selskaber har sparekniven ramt så hårdt, at jeg ikke kan forstå, man vil være det bekendt. Intet selskab og ingen sandwich nævnt i den forbindelse.

Nu har jeg lovet min hustru, at vi i sommer vil prøve at spise på restauranten på Himmelbjerget – og så drage en sammenligning.

God Weekend