Nuuk. (Foto: Stine Selmer Andersen | Visit Greenland | PR)

I Nuuk vil man øge kapaciteten med 500 hotelsenge

I løbet af en årrække skal indkvarteringsmulighederne i Grønlands hovedstad forbedres. Det sker som led i, at Nuuk ruster sig til en ventet fremtidig vækst i turismen, der skyldes flere faktorer.

Man begynder så småt at kunne ane 2023’s afslutning i horisonten, og i Grønland er man ved at forberede sig på næste år, hvor der ventes at ske i forandringer i landets turisme, da de nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat efter planen vil kunne tages i brug i løbet af 2024.

Åbningerne af disse betyder, at man fremover vil kunne flyve direkte fra eksempelvis Danmark til landets hovedstad, mens man i dag flyver til Kangerlussuaq Lufthavn og derfra skal videre med indenrigsfly til Nuuk. Den tredje nye lufthavn, som er placeret i Qaqortoq, ventes at åbne året efter.

Både hos kommunen Kommuneqarfik Sermersooq, hvor Nuuk ligger, og ved aktørerne i turismeerhvervet i landet nærer man en vis mængde forventninger til effekten af den kommende hovedstadslufthavn, da både politikere, erhvervsliv og andre organisationer regner med, at åbningen vil føre vækst med sig.

Vil udvide med 500 senge
En ny planstrategi fra kommunen vidner om forventningerne. Heri lægges der en kurs for hvilke ændringer i kommunalplanen, der skal foretages, og udsigten til åbningen af den nye atlantlufthavn har resulteret i, at der er blevet formuleret et politisk mål om flere indkvarteringsmuligheder.

Konkret forventer man en vækst i turismen, som vil betyde, at der skal etableres 50 procent flere hotelværelser frem mod 2030. Det svarer til godt 500 ekstra senge, når man sammenligner med det aktuelle niveau. Det skriver Sermitsiaq.ag.

Som det ser ud i øjeblikket, er der en samlet kapacitet på 949 senge i den grønlandske hovedstad. Derudover er der 88 sengepladser, som udlejes via Airbnb samt 104 senge i fortrinsvis hytter og camps omkring Nuuk Fjord.

Priserne kan falde
Udover åbningen af den nye lufthavn er der flere andre årsager til, at man forventer turismevækst i Grønland.

Der er blandt andet en antagelse om, at priserne på flybilletter vil falde potentielt med op mod 25 procent samt, at udenlandske analyser peger på, at den internationale adventure-turisme vil vokse med omkring 50 procent i de kommende fire år.

Peger på betydeligt potentiale for vækst
I et høringssvar til planstrategien påpeger Kalaallit Airports, der skal anlægge, eje og drive de nye lufthavne, at selskabet finder det nødvendigt, at der i alle landets byer og bygder udlægges arealer, som kan benyttes til at opføre overnatningsmuligheder.

Konsulent Mads Lumholt fra Visit Greenland slår i et andet høringssvar fast, at det tyder på, at udviklingen vil gå i den rigtige retning.

”Reelt er det uhyre svært at spå om hvor stejl turismeudviklingen i Sermersooq Vest bliver, men alle signaler taler for et betydeligt vækstpotentiale for Grønland som helhed og ikke mindst for destination Sermersooq Vest (den vestlige del af hovedstadskommunen, red.).”


Relaterede artikler:

Voksende dansk rejsekoncern åbner i Grønland

Stort dansk rejsebureau køber lufthavnshotel

First Hotels etablerer sig i Grønland