Iberia dropper graviditetstest

LUFTFART: Det spanske flyselskab har fået bøde for at forlange, at kvinder, der skal ansættes, tager graviditetstest. Iberias forklaring på årsagen mødes med mistro på sociale medier.

Det spanske flyselskab har fået en bøde på 25.000 euro – knap 190.000 kr. – fra arbejdstilsynet på De baleariske Øer (med bl.a. Mallorca) som led i kamp mod diskrimination på øgruppens arbejdspladser.

I en udtalelse siger Iberia, at man kun havde testen for at sikre kvinderne ikke fik arbejde, der kunne bringe deres graviditet i fare – og at selskabet aldrig har undladt at ansætte kvinder, fordi de var gravide.

Den forklaring gav megen kritik på sociale medier, skriver den spanske avis El Pais.

Ifølge Iberia giver selskabet ansatte gravide mere skånsomt arbejde. Flyselskabet oplyser også, at det bruger et rekrutteringsbureau, Randstad, der bl.a. tester ansøgere til ledige jobs i Iberia og at der herunder gennemføres en række medicinske undersøgelser.

Den spanske sundhedsminister, Dolores Montserrat, siger, at hun afviser Iberias praksis. ”Graviditet kan på ingen måde være en forhindring for at få et arbejde,” siger hun.