Ikke ulovligt at give statsgaranti til Øresundsbron

øresundsbronEU-Kommissionen har afvist en klage fra rederierne Stena Line og Scandlines om ulovlig statsstøtte til Øresundsbron. Rederierne mener, at støtten forvrider konkurrencen, men det har EU-Kommissionen nu underkendt.

”Øresundsforbindelsen har mindsket rejsetiden væsentligt og bidraget til regional integration mellem Danmark og Sverige”, siger Joaquín Almunia, EUs konkurrencekommissær, i en kommentar.

”Fordelene ved dette infrastrukturprojekt opvejer klart enhver potentiel konkurrencefordrejning som følge af støtten”, tilføjer han, som snart afløses af Margrethe Vestager.

Klagen blev indgivet i 2013, og gik dels på dansk og svensk statsstøtte til byggeri og drift, dels på en række forskellige skattefordele.

Kommissionen er nået frem til, at der faktisk var tale om statsstøtte, da støtten ’gav en selektiv fordel til forbindelsen’, men at tiltagene var nødvendige for, at projektet kunne gennemføres, skriver ekstrabladet.dk.

En anden del af klagen gik på statsstøtte til adgangsveje og jernbaneforbindelser på begge sider af Øresund, men her er kommissionen nået frem til, at der ikke var tale om statsstøtte, som EUs regler definerer den.

”Forbindelserne er en integreret del af det offentlige transportnet i Danmark og Sverige. Offentlig finansiering af generel infrastruktur kan hverken fordreje konkurrencen eller påvirke handlen mellem medlemslandene”, hedder det i afgørelsen.

Scandlines Øresund er meget uenig i afgørelsen. Rederiet mener, at afgørelsen er politisk og agter at føre sagen videre ved EU-Domstolen, fortæller Henrik Rørbæk, direktør for Scandlines Øresund, som er ejet af Stena Line og Scandlines i fællesskab og sejler på Helsingør-Helsingborg.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.