Ingen danske planer om elektronik-forbud

LUFTFART: Danmark følger i første omgang ikke USA og Storbritannien, som i går indførte forbud mod elektroniske apparater, der ikke mere må være i håndbagagen hos passagerer fra flere flyselskaber på ruter til USA og Storbritannien.

”Vi har ikke hørt noget. Kommer et dansk forbud, vil det typisk komme fra Politiets Efterretningstjeneste,” siger pressechef i Trafikstyrelsen, Kim Voigt Østrøm, til standby.dk

Udtalelsen kommer efter først USA og senere på dagen også de britiske myndigheder indførte forbud mod, at en række elektroniske artikler fra på lørdag ikke mere må være i passagerens håndbagage. I stedet skal de placeres i den indcheckede bagage på flyvninger med en række flyselskaber til USA og Storbritannien.

Passagerne må gerne medbringe smartphones, der ikke overstiger målene 16 x 9,3 x 1,5 cm. Men laptops, DVD-afspillere, kameraer osv. skal checkes ind.

Det britiske forbud gælder for alle flyvninger til Storbritannien fra Egypten, Jordan, Libanon, Saudi Arabien, Tunesien og Tyrkiet.

Det amerikanske forbud rammer flere lande og ni flyselskaber – samlet berører det ca. 50 daglige flyvninger til USA.

Disse flyselskaber rammes til USA

De berørte flyselskaber i forhold til flyvninger til USA er: Egyptair, Emirates, Etihad (Abu Dhabi), Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Royal Jordanian, Saudia (tidligere Saudi Arabia Airlines), Turkish Airlines og Qatar Airways.

Flyvninger fra disse lufthavne er omfattet af det amerikanske forbud: Amman i Jordan, Cairo, Atatürk i Istanbul, King Abdulaziz i Jeddah i Saudi Arabien, King Khalid i Riyadh, Saudi Arabien, Kuwait, Mohammed V i Casablanca, Marokko, Doha International, Qatar, samt Dubai International og Abu Dhabi International.

En amerikansk embedsmand siger til CNN, at de ti lufthavne er på listen, fordi de kan have problemer med sikkerhedstjek af elektroniske apparater og risiko for, at sikkerhedspersonalet i disse lufthavne infiltreres af terrorister.

Berører ikke fly fra Danmark

Fire af de berørte selskaber i de nye amerikanske sanktioner har ruter til Københavns Lufthavn: Egyptair, Emirates, Turkish Airlines og Qatar Airways.

Standby.dk har talt med repræsentanter for Emirates, Turkish Airlines og Qatar Airways. Fra Turkish Airlines lød det: ”Vi afventer informationer fra hovedkvarteret.” Samme melding kom fra Qatar Airways.

Landechef for Emirates i Danmark, Morten Balk, siger: ”Vi har nærmest ingen rejsende fra Danmark, der først skal til Dubai og derfra til USA.”​