Der kom på onsdagens møde med sundhedsordførerne ingen løfter om en øjeblikkelig plan for lempelse af restriktioner. Det ærgrer Dansk Erhverv. Epidemikommissionen fraråder lempelser
De nuværende restriktioner i Danmark er fortsat proportionale, lyder den seneste vurdering fra Epidemikommissionen til sundhedsminister Magnus Heunicke.
Dagens smittetal – fra i går, tirsdag – var 28.283. Det er dog ”kunstigt højt,” da det inkluderer 60.000 test fra mandag, oplyser SSI.
Tyra Grove Krause, faglig direktør i Statens Serum Institut, sagde mandag til TV 2 , at hun håber, at smitten vil “klinge af” om to måneder, og at “vi får vores normale liv tilbage.”
Den melding gav anledning til forsigtig optimisme i blandt andet møde- og eventbranchen.
Ingen lempelser før tidligst 17. januar
Men efter onsdagens orienteringsmøde for Folketingets sundhedsordførere er der ikke udsigt til, at de nuværende restriktioner bliver lempet før tid. De nuværende udløber den 17. januar. Til Ritzau siger Det Konservative Folkepartis sundhedsordfører, Per Larsen: ”Der tegner sig ikke et flertal for at ophæve restriktionerne allerede nu, derfor må vi vente til den 16. hvor de helt automatisk udløber.”
I en pressemeddelelsen onsdag eftermiddag skriver erhvervsorganisationen Dansk Erhverv: ”Desværre kom der ikke konkrete bud på øjeblikkelig plan for genåbning og lempelse af restriktioner på dagens møde med sundhedsordførerne. Det ærgrer Dansk Erhverv, som især ønsker kulturlivet åbnet hurtigst muligt.
Der bør laves en ”end-game”-plan for corona-restriktionerne nu – ikke mindst i lyset af SSI’s positive meldinger om omikronvarianten, lyder det.”
Koster 800 millioner kroner om måneden
At der ikke kom nogen melding om hurtigere ophævelse af nogle af restriktionerne, ærgrer Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen:
”Vi får mange meldinger fra især et nødlidende kulturliv, som virkelig er hårdt ramt af de nuværende restriktioner og nedlukninger. Og lyset af de positive meldinger fra Statens Serum Institut, så bør der fra politisk side være fokus på at få lukket op igen. Og det er jeg ærgerlig over, at der ikke kommer nogen klar melding om i dag. Det er umådeligt hårdt med uvished og ”stop and go”-løsninger for erhvervslivet.”
Ifølge Dansk Erhvervs beregninger har det store samfundsøkonomiske konsekvenser at holde blandt andet kultur- og oplevelseslivet lukket.
”Det koster 800 millioner kroner om måneden for det danske samfund at være lukket ned som vi ser nu. Det påvirker også 50.000 jobs i de berørte erhverv, men hvis man åbner kulturlivet, men stadig holder nattelivet lukket, så vil 47.500 personer kunne komme tilbage på arbejde. Det er for dyrt for samfundet at fortsætte på denne måde,” siger Brian Mikkelsen.
Relaterede artikler:
Dansk Erhverv: Konferencer bør hurtigt genåbnes