Den irske danser Una Daly i fuld hopla ved Amalienborg som forskud på St. Patrick's Day-festlighederne i København. Pressefoto: Tourism Ireland.

Irsk danser fejrer Irlands nationaldag i København

Den 17. marts er Irlands nationaldag, St. Patrick’s Day, der er blevet en stor global festival der fejres over hele verden. Som optakt optrådte irsk danser ved flere københavnske seværdigheder.

På St. Patrick’s Day hyldes irsk kulturarv med blandt andet parader og musik – også med en festival i København.

På Rådhuspladsen er der fra klokken 13 blandt andet livemusik, ansigtsmaling for børn, irske ulvehunde og et farverigt optog gennem København med start klokken 17.

I Irland fejrer man selvfølgelig den grønne nationaldag. Og dette års St. Patrick’s Festival forventes at blive den største igennem flere år, efter to års corona-pause.

I en pressemeddelelse skriver Tourism Ireland, det irske turistråds nordiske kontor i København, at er man hverken i hverken København eller Dublin på torsdag – eller vil man bare fejre St. Patrick’s Day hjemme, kan man være med til den såkaldte “Green Button Festival” på turistrådets hjemmeside, ireland.com. Her kan man opleve nogle af Irlands bedste kunstnere til en online musikfestival – herunder rockgruppen Hothouse Flowers og bandet Clannad, der mikser folk, rock og traditionel irsk musik.

Klik for større format. Den irske danser Una Daly med Nyhavn i baggrunden som optakt til St. Patrick’s Day-festlighederne i København. Pressefoto: Tourism Ireland.

Irsk danser i København
I sidste uge tog den irske danser Una Daly forskud på St. Patrick’s Day-festlighederne i København, da hun dansede ved blandt andet Amalienborg, Christiansborg, Nyhavn og ved Storkespringvandet på Strøget.

Som en af verdens mest populære kulturelle events fejres St. Patrick’s Day hvert år af millioner.

St. Patrick var ikke engang irsk, lyder det fra det irske turistråd. Patrick menes at stamme fra Wales eller Skotland, hvor han blev bortført i en alder af 16 år og bragt til det, der i dag er Nordirland, som slave. Efter han slap fri, tilbragte han resten af sit liv i Irland, hvor han udbredte kristendommen, oplyses det.

Faktisk er manden bag Irlands nationaldag ikke en egentlig helgen. Patrick blev aldrig officielt udnævnt som helgen af den katolske kirke, simpelthen fordi der ikke var nogen officiel titel i 400-tallet. Navnet St. Patrick har han sikkert fået over tid, grundet hans åbenlyse talent og “hellighed,” lyder meldingen.

De første St. Patrick’s Day-optog blev holdt af irske immigranter i Boston i 1737. Den første irske St. Patrick’s Day-parade blev angiveligt holdt i Waterford, cirka 200 kilometer syd for Dublin, i 1903.

Oprindelig var St. Patrick’s-farven blå. De første afbildninger af den irske skytshelgen viser ham i blåt tøj. Det menes, at farven blev skiftet ud med grøn over tid på grund af Irlands kælenavn “den grønne ø”, det grønne i Irlands flag, den irske trekløver og landets grønne landskaber.

Relaterede artikler:

Klar med officiel studietur til Game of Thrones-fans

Stor forskel på nationale turistråds synlighed

Irland håber på fortsat dansk turistvækst