Et kig udover den islandske hovedstad, Reykjavik. Arkivfoto.

Island overvejer turistskat

Turisterne strømmer til Island i årlige tocifrede vækstrater. Nu foreslår den islandske regering en turistskat, der årligt skal give cirka 150 millioner danske kroner.

Bliver forslaget om en turistskat stemt igennem det islandske parlament vil det koste hver udenlandske turist cirka 75 kroner ekstra at besøge sagaøen.
Island har i flere år haft tocifrede vækstrater i antallet af turister – tallet var sidste år omkring to millioner udenlandske turister.

Forslaget om en turistskat overfor udenlandske turister kommer fra landets finansminister, Bjarni Benediktsson. Kommer ønsket igennem det islandske parlament, vil det efter planen bidrage med cirka 2,5 milliarder islandske kroner – omkring 150 millioner danske kroner –  om året til landets statskasse, skriver den islandske hjemmeside turisti.is

Den foreslåede turistskat skal efter regeringens udspil træde i kraft i 2020. Turisti.is skriver, at det er tredje gang, at Bjarni Benediktsson prøver at få indført en turistskat i Island.

Første gang var i 2014, dengang var han også finansminister og på det tidspunkt blev skatten betegnet som en slags natur-afgift. Men den mødte megen modstand og blev afvist af parlamentet. Da Benediktsson sidste år var islandsk statsminister gjorde han et nyt forsøg på at beskatte turismen. Det skete med forslag, der skulle forhøje momsen på turismeydelser fra 11 til 25 procent. Også dette udspil fik tommelfingeren nedad fra flertallet af landets parlamentarikere. Men der blev dog indført en tredobling af skatten på hotelovernatninger.

Også mulig afgift på flypassagerer
Udover forslaget om turistskatten har den islandske finansminister også netop foreslået at landets passagerafgift skal hæves for udenlandske flyrejsende ved såvel ankomst som afgang fra Island. Men dette forslag, der før har været bragt på banen, blev ikke tidligere til noget, da det undtog beskatning af passagerer på islandske indenrigsflyvninger.
En sådan beskatning vil være en omgåelse af internationale regler, der forbyder forskelsbehandling på flypassagerer, hvad enten de flyver indenrigs eller udenrigs, skriver turisti.is

Island giver i dag statsstøtte til indenrigsflyruter, da de ellers ikke vil give overskud – trods høje billetpriser.

Relaterede artikler:

Island ser første fald i antal udenlandske turister

Dansk firma tager pulsen på Islands turisme

Syv gange flere turister end indbyggere

x

Læs Også

Endnu mere for pengene i Tyrkiet

Den stærkt dykkede tyrkiske valuta gør det endnu billigere for turister. Dagligvarer, der for 3 måneder siden kostede hvad der svarede til 153 danske kroner, koster i dag 90 kroner.

Danmark blandt Berlins største turist-leverandører

I årets første seks måneder var der 93.300 danske ankomster til den tyske hovedstad – Danmark er 7. største land i udenlandske ankomster. I alt havde Berlin i årets første halvår en fremgang på 4,4 procent.

Færre charterpassagerer i danske lufthavne

Sidste måned var der 31.000 færre charterpassagerer i Danmarks tre største lufthavne end i juli sidste år. ”Men der er en god forklaring,” siger formand for charterselskabernes brancheforening.

Brande slukkede ikke turistrøm til Californien

Rekord for 8. år i træk, og hjælpefonde reddede turisterhvervet i vinområderne i Napa Valley efter katastrofale ødelæggelser sidste år. Over 100.000 mexicanske turister om ugen.

Bravo Tours får stor vækst til Tunesien

Danmarks 3. største charterrejsebureau vendte i år tilbage til den nordafrikanske stat efter terrorangrebet i 2015 - og forventer næste år at tredoble antallet af turister. Spies er endnu afventende.

Godt chartersalg på årets varmeste dag

Danmarks tre største charterrejsebureauer melder alle om godt salg i går, onsdag, årets hidtil varmeste dag i Danmark.