Antallet af udenlandske turister til Island er generelt støt stigende, men der er uenighed om vækstgraden. Arkivfoto fra Icelandair.

Island ser første fald i antal udenlandske turister

Sidste måned gav et fald på 4 procent i antal udenlandske turister sammenlignet med april sidste år, viser nye tal. Tvivl om, hvor korrekte Islands officielle turisttal er.

Der var i april i år fire procent færre udenlandske turister i Island end samme måned sidste år, et fald på 6.000, viser nye tal fra det islandske turistråd, Icelandic Tourist Board, samt Isavia, der driver de islandske lufthavne. Der er første gang siden 2010, at der i en måned har været noteret et fald i antallet af udenlandske turister.

De officielle islandske turisttal måles ved at registrere antallet af afrejsende udenlandske turister fra Islands hovedlufthavn, Keflavik, der ligger 50 kilometer fra hovedstaden, Reykjavik. Men tallene over afrejsende udlændinge omfatter også udlændinge, der bor i Island, og som derfor ikke er turister. Derfor kan de officielle afrejsetal være højere end det reelle antal af turister, skriver turisti.is – den engelsksprogede hjemmeside betvivler også, om Island reelt havde 2,2 millioner udenlandske turister sidste år og gætter at tallet formentlig er mindst ti procent lavere.

40 procent af passagerer skifter fly i Island
I april i år var der 147.551 afrejsende udlændinge fra Keflavik-lufthavnen, 6.000 færre end samme måned sidste år – nedgangen kan stemme med, at det største islandske flyselskab, Icelandair, også i april meldte om reduceret efterspørgsel på rejser til sagaøen. I alt har op mod 30 flyselskaber fra primært Europa og USA i år ruter til Island, nogle dog kun på sæsonbasis.

Ifølge den islandske lufthavnsoperatør, Isavia, var der sidste år totalt 8,7 millioner ankommende og afrejsende passagerer i de islandske lufthavne, primært Keflavik – det var en imponerende stigning på to millioner, eller knap 30 procent flere end i 2016. I år forventer Isavia en stigning i passagertallet på lidt over ti procent – heraf vil omkring 40 procent være transferpassagerer, der typisk skifter fly på vej fra Europa via Island til Nordamerika eller den anden vej.

Den mulige tvivl om det reelle antal udenlandske turister i Island kan være medvirkende årsag til, at det danske analyseinstitut Epinion har fået kontrakt i stort projekt for Islands Statistik og Islands Turistråd om blandt andet at klarlægge antallet af turister.

Relaterede artikler:

Dansk firma tager pulsen på Islands turisme

Nordisk premiere på nyt hotelmærke

Icelandair mister kendt profil

x

Læs Også

Dansk hygge skal være del af FN’s kulturarv

VisitDenmark opretter et hyggeråd for at få ”hygge” anerkendt som dansk kulturarv på liste hos UNESCO, FN's organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab.

Ny rekord for udlejning af feriehuse

Over halvdelen af alle udenlandske overnatninger i Danmark sker i feriehuse med tyskerne som største kunde. For andet år i træk var der sidste år rekord i feriehusudlejning – men brancheforening er bekymret.

Airbnb i samarbejde med Wonderful Copenhagen

København bliver første nordiske by med vært-arrangerede aktiviteter og oplevelser via Airbnb Experiences. Det er eksempelvis en organisation, der bearbejder ensomhed hos ældre gennem fælles cykelture - eller oplevelser med spiselige insekter.

Aarhus vil tiltrække dobbelt så mange turister

Endnu flere udenlandske turister, 50 procent flere hotelværelser og samme stigning i kongresgæster. Det er nogle af punkterne i VisitAarhus’ nye turismestrategi frem mod 2025.

Regeringens store kystprojekt halter

Flere af de prestigefyldte turismeprojekter i vandkanten er droppet, og finansieringen af de øvrige er fortsat usikker.

Legoland klar til 50 års jubilæum

Jyllands største turistattraktion fejrer i år sin runde fødselsdag med endnu en udvidelse af forlystelsesparken ved Billund, der sidste år omsatte for 700 millioner kroner.