Babette Guldsmeden Hotel på Østerbro i København. En restauratør fra Vordingborg med Restaurant Babette tilbød hotellets ejere ”retten til ”Babette” for et syvcifret beløb, men der takkede vi nej,” lyder det fra Guldsmeden Hotels.

Kendt dansk hotelkæde undrer sig over dom

”Krakilsk” ejer af Restaurant Babette i Vordingborg fik medhold i retten i at Babette Guldsmeden Hotel i København ikke må kalde sin bar ”Bar’bette” – opkaldt efter hotelejernes datter.

(Artiklen er opdateret med information om, at det ikke har været muligt for STANDBY.dk at træffe restauratør Henrik Pedersen fra Restaurant Babette i Vordingborg for en kommentar)

For anden gang har ejeren af Restaurant Barbette i Vordingborg haft Sandra og Marc Weinert, ejerne af den danske kæde af boutiquehoteller, Guldsmeden Hotels, i Sø- og Handelsretten.

Klik for stort format. Babette Weinert som Guldsmeden-hotellet i København er opkaldt efter. Foto: Guldsmeden Hotels.

Denne gang var den sydsjællandske restauratør utilfreds med, at baren og restauranten på Babette Guldsmeden Hotel i København hed Bar’bette.

Restauratøren fik medhold i retten, hvilket koster ægteparret bag hotelkæden 30.000 kroner i erstatning for at have krænket Restaurant Babette i Vordingborgs varemærke samt at de skal betale Vordingborg-restaurantens sagsomkostninger på 21.740 kroner, skriver Finans.dk

I 2016 fik Babette Guldsmeden Hotel besked i Sø- og Handelsretten om at ændre navnet på sin hotelrestaurant, der dengang hed Babette.

Det blev så til Bar’bette. Babette er navnet på en af Sandra og Marc Weinerts 17-årige tvillingdøtre – den anden hedder Manon og har også et Guldsmed-hotel opkaldt sig. Det samme har deres storebror, Axel.

Risiko for forveksling
Men at kalde sin hotelrestaurant og bar for Bar’bette var altså heller ikke i orden, fastslog Sø- og Handelsretten i sin kendelse, skriver Finans.dk

Der er nemlig ifølge retten for stor lighed mellem ordene “Babette” og “Bar’bette” og dermed risiko for forveksling. Også selvom hotellet Babette Guldsmeden ligger i København og Restaurant Babette ligger i Vordingborg – med over 100 kilometer imellem dem.

STANDBY.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra restauratør Henrik Pedersen fra Restaurant Babette i Vordingborg, men han er på rejse i udlandet og restauranten ønskede ikke at oplyse hans mobilnummer.

Klik for stort format. Familien bag Guldsmeden Hotels. Fra venstre sønnen Axel, Sandra Plesner Weinert, den ene af tvillingerne, Manon, Marc Weinert og den anden tvilling, Babette. Foto: Zuhal Kocan.

Guldsmeden Hotels undrer sig
I en kommentar til dommen fra Sø- og Handelsretten, fremsendt til blandt andet STANDBY.dk, kommer Guldsmeden Hotels med sine betragtninger om sagen og om ”en restauratør udenfor hovedstaden som mente at han havde patent på det navn (Babette, red),” står der blandt andet i den lange kommentar der fortsætter:

”Godt nok må man stadig føde menneskebørn og navngive dem Babette – men man må ikke drive en café, bar, bistro, restaurant eller noget andet, der dufter lidt af mad og drikke, og navngive sit sted Babette. Egentlig ret tankevækkende…”

Videre undrer Guldsmeden Hotels sig over, at deres Babette-hotel og spisestedet i Vordingborg ikke bare kunne leve ”side om side i fredelig sameksistens… Vi har lidt svært ved at se, hvorfor vi skulle være en trussel.”

Ville sælge restauranten til Guldsmeden
Efter den første dom i Sø- og Handelsretten skiftede Guldsmeden Hotels ”med et let suk og et skuldertræk pænt navn til Bar´Bette … og tænkte at så måtte koen da være af isen, men nej.”

“Restauratøren var stadig fortørnet, men ikke mere fortørnet end at han tilbød os et fredeligt liv og retten til ”Babette” formedelst et 7-cifret beløb, men der takkede vi nej – vi syntes, at grænsen var nået, og havde ikke lyst til at betale for at bruge et familie-navn,” skriver Guldsmeden Hotels i sin redegørelse og fortsætter:

”Men så fredeligt skulle det ikke gå, i retten kom vi igen, og så er det, vi kommer til sagens kerne. Hvordan i alverden kunne det gå så galt, at én restaurant kan få eneret til et i forvejen eksisterende pigenavn, som overalt – men nok især i lille Danmark – er så synonymt med god mad?”

“Selvfølgelig kan personnavne registreres som varemærker. Men som vi ser det, er der takket være Karen Blixens historie ingen tvivl om, at ”Babette” opleves som beskrivende for gode oplevelser forbundet med mad – som en del af vores fælles kulturarv – og derfor mente vi ikke, at nogen burde kunne have eneret i den forbindelse.”

“Det var op til andre at vurdere, og de var åbenbart ikke enige – restauranten i Vordingborg skulle altså være et helt enestående og bredt kendt fænomen,” noterer Guldsmeden Hotels.

”En krakiler er en krakiler”
Og Guldsmeden skriver til sidst:

”Oh well, en svipser er en svipser, en krakiler er en krakiler – og vi er bare glade for, at vi har vores vidunderlige hverdag med dejlige gæster, så vi er videre. Livet er for kort til at ærgre og undre sig.”

Relaterede artikler:

Ny teknologi sparer hotel masser af vand

”Deleøkonomien skal reguleres for at fylde 8.000 nye hotelværelser”

Dansk hotelkæde øger igen