Canal Tours og Strömmas sightseeingbusser i København kan blive ramt af konflikt fra 23. august, oplyser HK. Foto: Strömma.

Klar til konflikt mod stor turistattraktion

Fagforbundet HK sendte tirsdag 2. konfliktvarsel mod Strömma, der årligt i København sejler og kører omkring en million turister via Canal Tours og sightseeingbusser. Flere fagforbund klar til sympatikonflikter.

En af Københavns største turistattraktioner kan blive lammet af strejke fra torsdag i næste uge, 23. august.

HK har ifølge pressemeddelelse siden februar i år søgt at få overenskomst for blandt andet de omkring 100 guider på Canal Tours 17 kanalbåde og 20 hop on-hop off-turistbusser. De to store turistattraktioner har årligt cirka en million passagerer, heraf omkring 800.000 på kanalbådene.

HK oplyser tirsdag eftermiddag, at fagforbundet har fremsendt 2. konfliktvarsel, mens de faglige organisationer 3F, Dansk Metal og Serviceforbundet, ligeledes tirsdag, har sendt sympatikonfliktvarsler til begge selskaber, Strömma og Canal Tours.

En række guider hos Strömma og Canal Tours er allerede organiseret i HK, mens 3F, Dansk Metal og Serviceforbundet organiserer de øvrige medarbejdere i de to firmaer. Bådførerne hos Canal Tours er således i Serviceforbundet, mens bådmekanikerne er organiseret i Dansk Metal.

Det 2. konfliktvarsel betyder, oplyser HK, ”at HK’s medlemmer kan forvente opbakning i deres strejke fra selskabernes bådfører, reparatører og buschauffører fra 30 august, hvor også de vil nedlægge arbejdet.”

Overrasket over konfliktvarsel
Den administrerende direktør for svenskejede Strömma i Danmark, Mads Vestergaard Olesen, siger til STANDBY.dk, at han er overrasket at der allerede er kommet det andet konfliktvarsel fra HK.

”For her onsdag formiddag er der nemlig møde hos Dansk Arbejdsgiverforening, DA, hvor DA og LO skal drøfte det første konfliktvarsel mod os i forbindelse med de fortsatte forhandlinger i sagen,” siger Mads V. Olesen.

Strömma-direktøren ”afviser i øvrigt blankt påstanden fra HK om at hans medarbejdere på bådene og busserne ikke har rent drikkevand og ikke kan komme på toilet i deres pause.
”Det er simpelthen noget vrøvl,” siger Mads V. Olesen.

“En konflikt er ikke noget, vi tager let på”
Ifølge pressemeddelelsen fra HK, brød forhandlingerne sammen i sidste uge ”da Strömma og Canal Tours nægter at tegne overenskomst for deres HK-ansatte, på trods af, at HK opfylder 50 %-reglen (om at over halvdelen af de berørte medarbejdere er i HK). De ansatte har blandt andet ønsket toiletpauser mellem turene, adgang til rent drikkevand i arbejdstiden, 6. ferieuge, pension og barsel,” lyder det fra HK.

Formand for HK Service Hovedstaden, René Knudsen, siger i pressemeddelelsen blandt andet:

”En konflikt er ikke noget, vi tager let på. Det er jo en af de ultimative muligheder vi har, når en arbejdsgiver nægter at følge de regler, som gælder alle andre. De forhold, vi ser hos Strömma og Canal Tours, ligger langt fra de forhold, vi er vant til i Danmark. Nogle af forholdende er deciderede bekymrende, både for medarbejderne, men også for de mange gæster, som enten sejler eller kører med turistbusserne og sejler med kanalrundfarten.

Når de sikkerhedsansvarlige ikke får pauser og har adgang til drikkevand i sommervarmen, kan det potentielt udvikle sig til en rigtig farlig situation,” siger formand for HK Service Hovedstaden, René Knudsen.

Relaterede artikler:

Konfliktvarsel udskudt mod kanalbåde

Mulig konflikt mod stor turistattraktion

God sommer hos sejlende turistaktør