Mulig konflikt mod stor turistattraktion

Fagforeningen HK truer Canal Tours, der årligt sejler 800.000 turister rundt i Københavns kanaler, med konflikt, hvis HK ikke må organisere attraktionens guider. Canal Tours’ direktør kalder HK-kampagnen ”beskidt.”

”Vores knap 100 guider kan naturligvis organisere sig, hvor de har lyst og nogle er allerede medlemmer af HK. Men det er måske noget kunstig, at HK mener at de skal lave overenskomster for vores guider. HK er funktionærernes fagforening og vores guider er jo ikke funktionærer, men for eksempel også sprogkyndige studerende, der har et sommerferiejob hos os.”

Det siger administrerende direktør for svenskejede Strömma Danmark, Mads Vestergaard Olesen, til STANDBY.dk

Strömma i Danmark har udover de 17 kanalbåde, der på årsplan sejler omkring 800.000 turister rundt i Københavns kanaler, også omkring 20 hop on hop off-turistbusser, der kører i København med cirka 200.000 gæster om året – cirka 80 procent af de i alt en million Strömma-gæster er udenlandske turister. Hertil kommer driften af Baadfarten nord for København. Baadfartens seks både sejler fra maj til september rutesejlads på Lyngby Sø, Bagsværd Sø, Furesøen og Vejlesø. Reelt er det Canal Tours, et datterselskab af Strömma Danmark, der har driften af Baadfarten.

Danmarks næststørste fagforbund, efter 3F, er HK Danmark (tidligere Handels- og Kontorfunktionærernes Forbund), der nu har iværksat en kampagne for at kunne organisere guiderne hos Canal Tours.

Parterne mødes i eftermiddag
Fagforeningen har sendt første konfliktvarsel for at få sit krav gennemtrumfet og kommer det andet konfliktvarsel, kan en mulig konflikt ramme for eksempel Canal Tours’ havnerundfarter i Københavns Havn næste uge. ”Men nu må vi se, hvordan tingene udvikler sig,” siger Strömma-direktør Mads V. Olesen.

For at få styr på problematikken er der i eftermiddag møde i Dansk Arbejdsgiverforening med deltagelse af foruden DA også Strömma, Dansk Industri, hvor Strömma er organiseret, samt HK og LO. Bådførerne hos Canal Tours er i øvrigt organiseret i Serviceforbundet.

Medarbejdere fra Canal Tours siger til Ekstra Bladet, at de ønsker medlemskab af HK for at fagforbundet kan skaffe dem bedre arbejdsforhold; avisen nævner som eksempel dårlige toiletforhold, da de ansatte skal bruge offentlige toiletter, for få pauser og ingen skygge på bådene. Rolf Hansen, arbejdsmiljøkonsulent i HK, siger blandt andet til Ekstra Bladet: ”Særligt er de lange vagter med begrænsede muligheder for pause kritisable.”

Mads V. Olesen kalder kampagnen fra HK mod Strömma om at kunne organisere Strömma-guiderne ”meget beskidt, meget personlig og subjektiv. Jeg er utrolig overrasket og oprørt over, at en fagforening kører ud med postulater om os uden bund i virkeligheden,” siger han.

Relaterede artikler:

God sommer hos sejlende turistaktør

Mindre forurening fra Kanalrundfarten

Kendt turistattraktion får ny bestyrer

x

Læs Også

Stigende milliardomsætning på danske restauranter

Det går generelt godt for den danske restaurantbranche. Danske og de udenlandske gæster bruger flere penge end nogensinde på alt fra gourmetrestauranter til burgerbarer og cafeer, viser ny undersøgelse.

Dansk turismesejr over Frankrig og Italien

Målt i forhold til indbyggertallet i landene og sammenlignet med antallet af overnatninger fra udenlandske turister, så er Danmark større end blandt andet Frankrig og Italien, viser beregninger fra Dansk Erhverv.

Unge kinesiske turister har fokus på Danmark

Danmark topper ikke Top-10 lister over lande navnlig kinesere fra millennium-generationen absolut vil besøge, men Danmark rykker op på listerne, viser ny undersøgelse fra Hotels.com

Få turismeuddannede finder job i turismebranchen

En videregående turismeuddannelse er ikke nødvendigvis den bedste vej ind i turismen. Blot hver femte af de turismeuddannede finder job i turismen. ”Et trist paradoks,” siger Dansk Erhverv.

Konfliktvarsel udskudt mod kanalbåde

Efter forhandlinger mellem blandt andet Dansk Arbejdsgiverforening og LO er mulig konflikt mod Canal Tours i København trukket midlertidigt tilbage. Parterne forhandler videre på mandag. HK-overenskomst vil øge lønudgifter op mod 18 procent, oplyser HK.

Københavnske hoteller mangler aircondition

Den lange varmeperiode øger kravet om aircondition, som længe har været årsag til klager, især fra amerikanske gæster. I sin tid krævede Filippinernes præsidentfrue, Imelda Marco, to suiter på københavnske hoteller, fordi hun var i tvivl om anlæggene var gode nok.