Mulig konflikt mod stor turistattraktion

Fagforeningen HK truer Canal Tours, der årligt sejler 800.000 turister rundt i Københavns kanaler, med konflikt, hvis HK ikke må organisere attraktionens guider. Canal Tours’ direktør kalder HK-kampagnen ”beskidt.”

”Vores knap 100 guider kan naturligvis organisere sig, hvor de har lyst og nogle er allerede medlemmer af HK. Men det er måske noget kunstig, at HK mener at de skal lave overenskomster for vores guider. HK er funktionærernes fagforening og vores guider er jo ikke funktionærer, men for eksempel også sprogkyndige studerende, der har et sommerferiejob hos os.”

Det siger administrerende direktør for svenskejede Strömma Danmark, Mads Vestergaard Olesen, til STANDBY.dk

Strömma i Danmark har udover de 17 kanalbåde, der på årsplan sejler omkring 800.000 turister rundt i Københavns kanaler, også omkring 20 hop on hop off-turistbusser, der kører i København med cirka 200.000 gæster om året – cirka 80 procent af de i alt en million Strömma-gæster er udenlandske turister. Hertil kommer driften af Baadfarten nord for København. Baadfartens seks både sejler fra maj til september rutesejlads på Lyngby Sø, Bagsværd Sø, Furesøen og Vejlesø. Reelt er det Canal Tours, et datterselskab af Strömma Danmark, der har driften af Baadfarten.

Danmarks næststørste fagforbund, efter 3F, er HK Danmark (tidligere Handels- og Kontorfunktionærernes Forbund), der nu har iværksat en kampagne for at kunne organisere guiderne hos Canal Tours.

Parterne mødes i eftermiddag
Fagforeningen har sendt første konfliktvarsel for at få sit krav gennemtrumfet og kommer det andet konfliktvarsel, kan en mulig konflikt ramme for eksempel Canal Tours’ havnerundfarter i Københavns Havn næste uge. ”Men nu må vi se, hvordan tingene udvikler sig,” siger Strömma-direktør Mads V. Olesen.

For at få styr på problematikken er der i eftermiddag møde i Dansk Arbejdsgiverforening med deltagelse af foruden DA også Strömma, Dansk Industri, hvor Strömma er organiseret, samt HK og LO. Bådførerne hos Canal Tours er i øvrigt organiseret i Serviceforbundet.

Medarbejdere fra Canal Tours siger til Ekstra Bladet, at de ønsker medlemskab af HK for at fagforbundet kan skaffe dem bedre arbejdsforhold; avisen nævner som eksempel dårlige toiletforhold, da de ansatte skal bruge offentlige toiletter, for få pauser og ingen skygge på bådene. Rolf Hansen, arbejdsmiljøkonsulent i HK, siger blandt andet til Ekstra Bladet: ”Særligt er de lange vagter med begrænsede muligheder for pause kritisable.”

Mads V. Olesen kalder kampagnen fra HK mod Strömma om at kunne organisere Strömma-guiderne ”meget beskidt, meget personlig og subjektiv. Jeg er utrolig overrasket og oprørt over, at en fagforening kører ud med postulater om os uden bund i virkeligheden,” siger han.

Relaterede artikler:

God sommer hos sejlende turistaktør

Mindre forurening fra Kanalrundfarten

Kendt turistattraktion får ny bestyrer