Det går fortsat godt for de danske hoteller, navnlig i København, viser ny analyse fra Dansk Erhverv. Arkivpressefoto fra Wonderful Copenhagen.

København er skandinavisk hotelmester

Hotellerne i København var i 2018 øverst med nationale og skandinaviske gode nøgletal, viser årsstatus fra Dansk Erhverv, der også ser frem mod 2019, hvor byen får 3.000 nye hotelværelser.

Hotellerne i København klarede sig suverænt bedst i 2018 sammenlignet med de andre store byer i Danmark. København løb med guldmedaljen i størst fremgang i hotelovernatninger, og i gennemsnitspris og nøgletallet RevPAR – revenue per available room – ses også fine stigninger, noterer Dansk Erhverv, der organiserer cirka 35 procent af hotelkapaciteten i Danmark.

Der er flere kilder til viden om, hvordan 2018 forløb for de danske hoteller. Disse omfatter hotellernes egne regnskaber, overnatningsstatistik fra Danmarks Statistik og data fra Benchmarking Alliance, som dækker de største byer og dermed de store hoteller og hotelkæder.

De københavnske hoteller havde sidste år knap 260.000 eller 4,3 procent flere overnatninger end året før. I løbet af 2018 åbnede en række nye hoteller i hovedstaden med en stigning i værelseskapaciteten på ni procent.

På de store hoteller, som indberetter til Benchmarking Alliance, er belægningsprocenten steget 0,7 procentpoint, oplyser Dansk Erhverv. Gennemsnitsprisen steg en procent, mens RevPAR gik frem med 1,9 procent.

I Danmark er prisudviklingen drevet af vækst i København, der med en årsbelægning på 80 procent sidste år kunne opretholde en gennemsnitspris over året på 1.034 kroner. Tallene viser et mindre fald i Aarhus, der efter Kulturbyåret i 2018 har måttet iagttage let faldende priser og belægning.

København vinder over Oslo og Stockholm
Hotelscenen i København er karakteriseret af et langt mere internationalt gæstemix og relativt flere leisure gæster end Oslo og Stockholm, hedder det i årsanalysen fra Dansk Erhverv.

I 2018 havde Oslo en tilbagegang i belægningsprocenten på 0,8 procentpoint og en gennemsnitspris der kun steg 0,5 procent. Efter en væsentlig udvidelse i hotelkapaciteten i Stockholm i 2017 var belægningsprocenten sidste år helt flad i forhold til året før. Fremgangen i turisternes overnatninger i Stockholm på 4,5 procent skal ses i lyset af tilbagegang i såvel gennemsnitspris som RevPAR på hele 4,9 procent, hedder det.

Zoomes ind på belægning, ses en generelt meget højere og mere stabil belægningsprocent i København end i Oslo og i Stockholm.

2019 i krystalkuglen
Det ser ud til, at de gode tider fortsætter i 2019 i København, noterer Dansk Erhverv. Tal fra Benchmarking Alliance for januar i år indikerer fortsat stigning i RevPar, gennemsnitspris og belægning.

Brøchner Hotels åbnede Hotel Ottilia i Carlsbergbyen i januar med 155 værelser og senere på året åbner Scandic Falkoner med 332 værelser, og CabInn med hele 1.202 værelser. Flere andre følger med og sammen med udvidelse på eksisterende hoteller får København samlet mere end 3.000 nye hotelværelser i år.

I lyset af de mange nye hoteller i år er vækst helt nødvendigt. 2019 bliver et fornuftigt kongresår i København og håbet er, skriver Dansk Erhverv, at Københavns Lufthavn fortsætter med at realisere ny flyruter, og at den positive hype, der er om Danmarks hovedstad, fortsætter. Håbet er også, at Brexit, handelskrig og stigende oliepriser ikke vil påvirke den internationale økonomi i større grad.

Dansk Erhverv organiserer ifølge egne oplysninger cirka 35 procent af hotelkapaciteten i Danmark. De fleste hotelmedlemmer er de større kæder, der har den væsentligste del af deres forretning i København, Aarhus, Aalborg og i Trekantsområdet.

Som del af medlemskabet udarbejder Dansk Erhverv månedligt hotelstatistik og analyse af markedet som hotellerne kan bruge i deres forretning. Årligt gøres status og der kigges i krystalkuglen mod det kommende år. Ovenstående er udarbejdet i den sammenhæng på baggrund af data fra januar til november 2018.

Relaterede artikler:

Dansk rekord i overnatninger fra udlandet

Horesta glad for hård EU-kurs mod bookingportaler

Danmarks største hotel skal ikke have en direktør