EU vil stramme reglerne overfor hotelbookingplatforme. Arkivpressefoto fra danske Guldsmeden Hotels.

Horesta glad for hård EU-kurs mod bookingportaler

EU har taget de første skridt til at regulere markedet for 7.000 online platforme, herunder hotel-bookingplatforme. Horesta havde ønsket totalt forbud mod bookingportalernes prisklausuler.

En EU-aftale skal stramme reglerne for 7.000 online platforme, der opererer inden for EU’s grænser.

Hotelbranchen vil være blandt de, som får mest glæde af aftalen, fordi den blandt andet vil skærpe kravene til bookingportalerne, vurderer den danske brancheforening for hotelbranchen, Horesta.

Derfor vækker den nye EU-aftale glæde i Horesta og i den europæiske hotelorganisation, HOTREC, som har presset på for en regulering. Horesta er medlem af HOTREC, hvis formand i øvrigt er Horestas bestyrelsesformand, Jens Zimmer Christensen.

I en pressemeddelelse siger Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard, om den nye EU-aftale:

”Det her er et godt første skridt i retning mod øget gennemsigtighed og mere retfærdige vilkår og betingelser for 200.000 hoteller i hele Europa.”

Den nye aftale indeholder krav om øget gennemsigtighed med hensyn til rangordning af søgeresultater. Det betyder, at det skal være tydeligt for forbrugerne, hvis hoteller har betalt sig til højere placering i søgeresultaterne.

Aftalen stiller desuden krav om, at de vilkår og betingelser, onlineplatformene anvender over for virksomhederne, skal være klarere og mere gennemskuelige end det er tilfældet i dag.

Har overhalet lovgivningen indenom
Endelig sikrer aftalen virksomheder mod at få lukket deres konti af bookingportalerne, uden at disse giver en klar begrundelse eller mulighed for at appellere afgørelsen.

Horesta havde dog gerne set, at reguleringen havde været mere omfattende.

”Markedet for onlinebooking har i årevis kaldt på et indgreb. Der er tale om et marked, der har udviklet sig enormt hurtigt og tydeligvis har overhalet lovgivningen indenom. Vi havde gerne set, at man fra EU’s side havde brugt anledningen til også at forbyde bookingportalernes brug af prisklausuler,” siger Katia K. Østergaard.

Hun hentyder dermed til de krav, bookingportalerne stiller til hotellerne om ikke at udbyde hotelværelserne billigere på egen hjemmeside.

Tidligere på måneden krævede både Horesta og Dansk Erhverv handling fra de danske myndigheder mod netop de dominerende bookingportalers prisklausuler overfor hoteller. Det skete efter den danske Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en ny analyse havde kigget nærmere på bookingplatforme som Hotels.com og Booking.com

I den forbindelse lød det fra Horesta: ”Den frie konkurrence er sat ud af kraft, når bookingportaler som Hotels.com og Booking.com stiller krav til hotelbranchen om, hvad prisen skal være på hotelværelser. Derfor bør de danske konkurrencemyndigheder forbyde aftaler mellem hoteller og bookingportaler med de såkaldte prisklausuler.”

Relaterede artikler:

Advarer mod ”bookingplatformes markedsføringstricks”

Horesta kræver forbud mod prisklausuler

Horesta utilfreds med ny lov om Airbnb