København gik i spidsen med rejseudstillinger, men tabte

BAKSPEJLET: Et forsøg på at sætte feriestemning i København på et tidspunkt, hvor hverken vejret eller begivenheder toppede, lykkedes de første år, men så skred loyaliteten, og Gøteborg og Herning vandt. – Nu er der kun Herning tilbage. Flot klaret.

Af Ejvind Olesen

Når Herning i formiddag slår portene op til årets Feriemesse, vil der efter al sandsynlighed de næste tre dage komme mere end 60.000 besøgende, og dermed bliver det fortsat Nordens største rejsemesse, fulgt af Helsingfors med Matka på andenpladsen. I sig selv imponerende, historien taget i betragtning.

Det ville være så let at sige, som nogen gjorde engang: ”Hvad i alverden skal de ellers lave i de to byer i januar og februar.”

Det vil være for letkøbt eftersom København, Gøteborg og Oslo alle er ladt tilbage som tabere. Og så startede det hele endda i København.

Danmarks Turistråd gik i spidsen med vicedirektør Laurits Hvas og blev bakket op af adm. direktør Chris Hunderup og souschef Arne Bang Mikkelsen i Bella Center. Vi var en halv snes, som blev inviteret med i en arbejdsgruppe. Som en opfordring til at starte en Københavnerbegivenhed. Jeg var med som repræsentant for Danske Rejseskribenter.

Jeg havde flere gange skrevet, at de rejsemesser, jeg havde set rundt om i verden, trængte til nytænkning og foreslog derfor, at vi gik en anden vej. Hvorfor ikke sætte feriestemning i København både inden- og udenfor Bella Centrets mure?  Men vi ville have et starttilskud i millionstørrelse fra Danmarks Turistråd i form af sponsorat og opbakning fra udenlandske indkøbere. Det fik vi – et år!

Året efter bakkede Dansk Turistråd til vores store ærgrelse ud, mens Sveriges Turistråd puttede et dobbelt så stort beløb og engagement i RES i Gøteborg. De blev senere fulgt af Oslo, Finland og Herning, dog med langt ringere økonomisk opbakning end i Sverige.

Ved et utroligt sammenhold – som ikke er set før eller siden – fik vi alligevel Københavns til at blive størst og mest festlig, men Bella Center var ikke i stand til at holde placeringen og blev de senere år overhalet af Herning. Min idé om at føre feriestemningen ud i København, lykkedes på grund af en række gode kræfter.

Lad mig blot nævne deltagelse af det store flotte orkester fra Disney i Orlando, sponseret af Icelandair (Harald Rytz) og ophold af SAS Scandinavia Hotel (Peter Willemoes). De kom igen tre år i træk.

Bunratty Castle Singers fra Irland (Irlands Turistråd og Air Lingus (John Kennedy) og Imperial Hotel (Sonja Mathiesen).

Country and Western grupper fra Midwest i USA,  Northwest Orient Airlines  og TWA (Holger Frederiksen og Hans H. Christensen). Wiener Volksopern, Østrigs Turistbureau, Fleming Tarp og Austrian Airlines (Jan Kinch).

Den store velkomstfest fyldte Lorrys mange restauranter, og i Landsbyen underholdt Disney-orkestret, Per Pallesen og Søren Pilmark-showet, mens irerne tog sig af folkesang og harpe-musik i den daværende Drachmannkro. SAS sponserede et kæmpe jazzarrangement i Bella Center med amerikanerne og flere kendte jazzmusikere med Svend Asmussen i spidsen.

Om det så var dansk turisme bakkede man op fra provinsen, men bestemt ikke fra København med Bakken som en undtagelse. Det lykkedes os at få flere med til at sponsere skuespillere og orkestre fra nogle sommerrevyer som for eksempel Pejsegården i Brædstrup og Holstebrorevyen.

Også Odense Teater sendte et flot uddrag fra en kendt musical til Bella. Hele Fyn var stærkt repræsenteret, takket være turistchef Jørn Erik Schreiner. Formålet var naturligvis, at de mange besøgende, som ville holde ferie i Danmark, også kunne se, hvad der skete i vort eget land. Vi ville også bevise, at marketing for dansk turisme kunne være andet og mere end en pigegarde

Et enkelt år havde vi Danny Kaye som æresgæst og hovedtaler, sammen med Lisbeth Schlüter, daværende statsministerfrue.

Det kunne næsten ikke undgå at blive en succes, hvad det også blev. Så længe det varede. De mange orkestre og solister optrådte i Bella Center om dagen og om aftenen på de hoteller, hvor de boede. På den måde blev udgifterne dækket ind gennem sponsorater. Penge var der stort set ikke imellem os.

Senere fulgte nedturen. For mange udstillere blev det populært at sige, at man IKKE skulle med i Bella Center. Udstillerne mente, at Bella Center svigtede på økonomi og service. Centrets salgsstab mente, det var udstillerne, men nedturen var en kendsgerning.

Nu er der basis for nytænkning. Men det er da meget lettere og billigere at holde sig på afstand af forbrugerne og undskylde sig med den digitale udvikling.

Måske der en dag igen er brug for at koble events og turisme sammen. Brochurerne dør alligevel ud. Og der må andet og mere til. Men indtil da flot klaret Herning!

I skal såmænd også nok blive de første med fornyelsen.