Københavns Lufthavn taber vækstkapløb

LUFTFART: Mens Københavns Lufthavn i årets første syv måneder havde 2 pct. flere passagerer, var stigningen 7,7 pct. i Oslo og 9 pct. i Stockholm. Københavns Lufthavn, der endnu passagermæssigt er større end Oslo og Stockholm, havde 10. juli sin travleste dag nogensinde.

Københavns Lufthavn vil være først til at sige, at den ikke sammenligner sig med Oslo og Stockholm, men mod storlufthavnene i bl.a. Amsterdam, Frankfurt og London. Men sammenlignes de tre skandinaviske hovedlufthavne ser det vækstmæssigt rigtig skidt ud for Københavns Lufthavn.

Københavns Lufthavns trafiktal for sidste måned kom i går og viste, at lufthavnen i juli havde en vækst på 0,8 pct. til lidt over tre mio. passagerer sammenlignet med juli sidste år. I årets første syv måneder havde lufthavnen over 17 mio. rejsende, en fremgang på to pct.

Standby.dk har kigget på de tilsvarende passagertal for Oslo Gardermoen og Stockholm Arlanda. De officielle tal for Avinor, der driver de 45 statsejede norske lufthavne, viser at Oslo Gardermoen i juli i år havde tæt på 2,7 mio. passagerer, en vækst i forhold til sammen måned sidste år på ti pct.

I årets syv første måneder havde Oslo 6,6 mio. indenrigspassagerer og 9,2 mio. udenrigsrejsende, i alt 15,8 mio. Det gav samlet vækst på 7,7 pct.

Fremgangen var mindst på norsk indenrigs med fire pct., mens der fra januar til juli i år var 10,5 pct. flere udenrigspassagerer.

Ifølge Swedavia, der står for driften af ti svenske lufthavne, havde Stockholm Arlanda sidste måned over 2,5 mio. passagerer, en stigning på ni pct. sammenlignet med juli sidste år.

Af disse var 2,2 mio. udenrigsrejsende; den største stigning på 10 pct., mens der i juli var fem pct. flere indenrigspassagerer. I årets syv første måneder har Arlanda haft tæt på 15,4 mio. passagerer – ni pct. flere end på samme tid sidste år.

Månedsrekord i Københavns Lufthavn

Med 104.609 passagerer blev 10. juli den travleste dag nogensinde i Københavns Lufthavns historie. Sidste års rekord for flest rejsende på én dag blev slået tre gange i juli i år.

Den hidtidige rekord på 104.203 passagerer fra 18. juli 2016 blev overgået med 104.238 den 17. juli, 104.310 den 3. juli og de 104.609 den 10. juli.

Ti dage i juli rejste over 100.000 passagerer via Københavns Lufthavn. I hele 2016 var der blot fem dage, hvor passagertallet nåede over 100.000 på én dag.

Samlet havde Københavns Lufthavn i juli 3.012.499 passagerer. Det er første gang, oplyser lufthavnen, med over tre mio. rejsende en måned.

Den interkontinentale trafik i Københavns Lufthavn voksede i juli 6,1 pct. i forhold til juli sidste år.

“Vi ser flot vækst i rejsende til USA, bl.a. på grund af SAS nye rute til Miami og Norwegians nye rute til Oakland ved San Francisco. Topscorer blandt de fjerne sommerdestinationer er dog stadig rejsemålene i Asien som Thailand,” siger adm. direktør i Københavns Lufthavn, Thomas Woldbye.