Der er en duft af en svunden tid i Bindeballe Købmandsgaard, hvor pensionerede købmænd med blå forklæder bag disken spørger ’Hvad skulle det være?’
Kunderne køber lakridsrod, krydderier, kaffe, te, romkugler og bolsjestænger for at få en rejse tilbage i tiden, før supermarkeder og stregkoder afløste den personlige betjening.
Købmandsgården blev bygget i 1897 i forventning om, at den nye privatbane mellem Vejle og Vandel ville gøre Bindeballe på grænsen mellem heden og Vejle Ådal til et blomstrende samfund. 60 år senere blev jernbanen nedlagt, men Bindeballe Købmandsgaard har overlevet – først som købmand, senere som brugsforening fra 1916 til 1973 og siden som butik og museum med en selvejende institution som ejer.
De frivillige i den gamle købmandsgård sælger ikke blot konfekture, spegesild, klipfisk og byggryn i løs vægt; men fortæller også om faget i gamle dage og samlingerne af købmandsvarer fra de seneste godt 100 år. Der er registreret ca. 6.000 udstillingsobjekter. De ældste hylder og diske er fra 1894.
Samlingen opstod, da Maja og Reinholdt Jensen overtog købmandsgården i 1973. På deres rejser rundt i landet besøgte de butikker, som måtte lukke i kølvandet på de nye supermarkeder. Derfor kunne de finde mange gamle ting, som de tog med hjem til Bindeballe, hvor museet ligger på første sal, mens stueetagen fungerer som købmandsbutik.
I 2013 støttede Realdania renovering af købmandsgården med 1,4 millioner kroner. Ildsjælene i de blå forklæder fik støtte til et energibesparende renoveringsprojekt i respekt for bygningernes originale håndværksmæssige kvaliteter.