Købmandsmuseum runder 120 år

Kaj Pedersen, maskinfabrikken Dalbo, har været formand for bestyrelsen i Bindeballe Købmandsgaard siden 2013. Før ham var det Jørgen Petersen, den tidligere borgmester i Egtved. Foto: Flemming Effersøe

Der er en duft af en svunden tid i Bindeballe Købmandsgaard, hvor pensionerede købmænd med blå forklæder bag disken spørger ’Hvad skulle det være?’

Kunderne køber lakridsrod, krydderier, kaffe, te, romkugler og bolsjestænger for at få en rejse tilbage i tiden, før supermarkeder og stregkoder afløste den personlige betjening.

Købmandsgården blev bygget i 1897 i forventning om, at den nye privatbane mellem Vejle og Vandel ville gøre Bindeballe på grænsen mellem heden og Vejle Ådal til et blomstrende samfund. 60 år senere blev jernbanen nedlagt, men Bindeballe Købmandsgaard har overlevet – først som købmand, senere som brugsforening fra 1916 til 1973 og siden som butik og museum med en selvejende institution som ejer.

De frivillige i den gamle købmandsgård sælger ikke blot konfekture, spegesild, klipfisk og byggryn i løs vægt; men fortæller også om faget i gamle dage og samlingerne af købmandsvarer fra de seneste godt 100 år. Der er registreret ca. 6.000 udstillingsobjekter. De ældste hylder og diske er fra 1894.

Samlingen opstod, da Maja og Reinholdt Jensen overtog købmandsgården i 1973. På deres rejser rundt i landet besøgte de butikker, som måtte lukke i kølvandet på de nye supermarkeder. Derfor kunne de finde mange gamle ting, som de tog med hjem til Bindeballe, hvor museet ligger på første sal, mens stueetagen fungerer som købmandsbutik.

I 2013 støttede Realdania renovering af købmandsgården med 1,4 millioner kroner. Ildsjælene i de blå forklæder fik støtte til et energibesparende renoveringsprojekt i respekt for bygningernes originale håndværksmæssige kvaliteter.

x

Læs Også

Billund Lufthavn frem igen

Små 160.000 rejsende benyttede lufthavnen i maj.

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.