Restauranterne er en af de dele af oplevelsesindustrien, der mest konkret har fået datoer til genåbning. Aftalen havde intet om for eksempel rejsevejledningerne. Arkivpressefoto fra Wonderful Copenhagen: Giuseppe Liverino.

Konferencer og grupperejser i Danmark må vente

Restauranter kan genåbne, men forsamlingsforbuddet, der blandt andet blokerer for grupperejser i Danmark samt møder på hoteller og kongrescenter, er ikke direkte omfattet af det nye genåbningsforlig.

”Regeringen nedsætter en hurtigt-arbejdende ekspertgruppe, der medio april skal komme med forslag til, hvordan de større forsamlinger og arrangementer kan holdes sundhedsmæssigt forsvarligt,” står der blandt andet i aftaleteksten mellem alle Folketingets partier, undtagen Nye Borgerlige.

De øvrige partier er enige om en rammeaftale for genåbningen af Danmark. Den bliver faseopdelt med 14 dages intervaller.

”Dog vil der stadig gælde restriktioner i forhold til arrangementer med risiko for superspredning, herunder større arrangementer og natteliv, rejserestriktioner samt generelle smittebyggende tiltag,” hedder det blandt andet i aftaleteksten.

Restauranter kan åbne med udendørsservering
For oplevelseserhvervene og turisme- og rejsebranchen er den nye aftale interessant på en række områder.

Som udgangspunkt åbnes i første omgang fra 21. april – med coronapas – for udendørsservering på restauranter og cafeer og så videre.

I anden omgang åbnes 6. maj – også for indehavere af et coronapas – for indendørs servering på restauranter og cafeer med videre, konferencer, spillesteder, teatre, og biografer og lignende øvrige lokaler.

I tredje omgang, 21. maj åbnes – med coronapas – for indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoo og så videre. Der bliver begrænset åbningstid, kvadratmeterkrav, krav om mundbind, begrænsning af samlet antal publikummer og der vil gælde retningslinjer vedrørende afstand, hygiejne med videre.

Stadig lukket for konferencer, men sommerpakke på vej
Forsamlingsforbuddet skal udfases, men ikke endnu. I afsnittet om ”Større forsamlinger og arrangementer samt forsamlingsforbuddet,” hedder det blandt andet i aftaleteksten:

”Regeringen nedsætter en hurtigt-arbejdende ekspertgruppe, der medio april skal komme med forslag til, hvordan de større forsamlinger og arrangementer kan afholdes sundhedsmæssigt forsvarligt. Ekspertgruppen skal også komme med anbefalinger vedrørende anvendelsen af ”superligaordningen” samt afholdelse af messeaktiviteter,” hedder det.

Aftalepartierne er desuden enige om, at regeringen – på baggrund af rådgivning fra Epidemikommissionen – medio april fremlægger plan for udfasning af forsamlingsforbuddet, står der blandt andet.

Dermed er der intet konkret nyt for genåbning for møder og konferencer eller forsamlingsforbuddet. En opblødning af dette, vil gøre det muligt for rejsebureauer at gennemføre grupperejser i Danmark.

I en kommentar til at der intet konkret er i aftaleteksten om, hvornår der igen kan holdes møder og konferencer siger Lars Ramme Nielsen, chef for Turisme og Oplevelsesøkonomi hos Dansk Erhverv, til STANDBY.DK:

”Det er et af hårene i suppen, vi gerne vil have en afdækning af. Jeg går ud fra, at vi snart får en melding via regeringens sektorpartnerskaber og den øvrige dialog, vi har på området. Vi venter også på afklaringen om rejsevejledningerne, om rejser ind og ud af Danmark; herunder om ophold for udenlandske turister i danske sommerhuse kan blive et anerkendelsesværdigt formål for at komme ind i Danmark. Det er heller ikke med i den nye aftale.”

Aftalepartierne er også enige om at forhandle en sommerpakke målrettet kulturen og oplevelsesøkonomien på baggrund af et oplæg fra regeringen, står der i teksten.

Arbejder for rejser med coronapas
”Regeringen arbejder for, at der kan åbnes for rejse med coronapas samt smitteforebyggende tiltag – forudsat, at myndighederne vurderer, at data fra de pågældende lande er valide og troværdige,” står der i aftaleteksten.

Her står også: ”De tiltag og restriktioner, der ikke lempes pr. 6. april og 13. april, forlænges til og med den 20. april.”

De nuværende danske rejsevejledninger er lovet opdateret til påske. Det vides endnu ikke, om forlængelsen også omfatter rejsevejledningerne, der skulle være opdateret omkring 6. april. Danmarks Rejsebureau Forening og RID, Rejsearrangører i Danmark – charterselskabernes brancheforening, har senere i dag møde med Udenrigsministeriet om netop dette.

Hele aftaleteksten kan læses via dette link til Statsministeriet, klik her.

Relaterede artikler:

Brancheforeninger kritiserer genåbningsaftalen

”Årets bedste nyhed fra EU”

Sandra talte rejsebranchens sag overfor partilederne

VisitDenmark: Øget rejselyst på nærmarkederne