Konkurrenter enige om protest mod flyskat

Normalt er de bitre konkurrenter, men lige nu går Norwegian, SAS og det store indenrigsselskab BRA for første gang sammen i protest mod den planlagte svenske flyskat.

Skatten vil betyde, at indenrigsrejser og rejser i EU bliver 80 svenske kroner dyrere og for langdistanceflyvninger til for eksempel USA, vil skatten betyde en ekstra omkostning på 430 kroner.

Mandag mødtes repræsentanter for de tre store flyselskaber i Sverige for første gang på et møde i Arlanda Lufthavn.

”Vi tror, at det er skadeligt for svensk erhvervsliv og på sigt reducerer tilgængeligheden til Sverige og samtidig gør det sværere at drive et livskraftigt erhvervsliv i hele Sverige”, siger Rickard Gustafsson, koncernchef for SAS til nyhedsbureauet TT.

For SAS og Norwegian, med både indenrigs- og udenrigsflyvninger, skønnes den ekstra omkostning at blive cirka en halv milliard kroner til hver, hvilket rammer de to virksomheders økonomi hårdt.

”Vores planlagte flyrute mellem Göteborg og New York vil ikke starte. Den ekstra omkostning gør, at virksomheden ikke er lønsom, men må gå via for eksempel København i stedet”, siger Bjørn Kjos, koncernchef for Norwegian.

Flyselskabets tidligere planer, når det gælder etablering af Arlanda som et hub for rejsende mellem Asien og Europa samt Nordamerika, ser Bjørn Kjos også som umulige at virkeliggøre.

For flyselskabet BRA har den planlagte flyskat allerede fået konsekvenser, siger den adm. direktør Christian Clemens: ”Vi har bestilt nye fly, en investering på 3,5 milliarder kroner, som er tænkt indsat for at reducere CO2 udslip med 30%. Vi kan dog ikke gennemføre en så stor investering med en flyskat og derfor må vi nu vente”.

Lovforslaget ventes fremlagt i efteråret.