Konkurrenter enige om protest mod flyskat

Normalt er de bitre konkurrenter, men lige nu går Norwegian, SAS og det store indenrigsselskab BRA for første gang sammen i protest mod den planlagte svenske flyskat.

Skatten vil betyde, at indenrigsrejser og rejser i EU bliver 80 svenske kroner dyrere og for langdistanceflyvninger til for eksempel USA, vil skatten betyde en ekstra omkostning på 430 kroner.

Mandag mødtes repræsentanter for de tre store flyselskaber i Sverige for første gang på et møde i Arlanda Lufthavn.

”Vi tror, at det er skadeligt for svensk erhvervsliv og på sigt reducerer tilgængeligheden til Sverige og samtidig gør det sværere at drive et livskraftigt erhvervsliv i hele Sverige”, siger Rickard Gustafsson, koncernchef for SAS til nyhedsbureauet TT.

For SAS og Norwegian, med både indenrigs- og udenrigsflyvninger, skønnes den ekstra omkostning at blive cirka en halv milliard kroner til hver, hvilket rammer de to virksomheders økonomi hårdt.

”Vores planlagte flyrute mellem Göteborg og New York vil ikke starte. Den ekstra omkostning gør, at virksomheden ikke er lønsom, men må gå via for eksempel København i stedet”, siger Bjørn Kjos, koncernchef for Norwegian.

Flyselskabets tidligere planer, når det gælder etablering af Arlanda som et hub for rejsende mellem Asien og Europa samt Nordamerika, ser Bjørn Kjos også som umulige at virkeliggøre.

For flyselskabet BRA har den planlagte flyskat allerede fået konsekvenser, siger den adm. direktør Christian Clemens: ”Vi har bestilt nye fly, en investering på 3,5 milliarder kroner, som er tænkt indsat for at reducere CO2 udslip med 30%. Vi kan dog ikke gennemføre en så stor investering med en flyskat og derfor må vi nu vente”.

Lovforslaget ventes fremlagt i efteråret.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.