Hamad International Airport i Doha, Qatars hovedstad, er et af de store knudepunkter for flytrafik mellem blandt andet det sydlige Afrika og Danmark. Arkivfoto: Hamad International Airport.

Krav om coronatest efter ankomst fra Dubai og Qatar

De danske myndigheder skærper indrejsereglerne for fly fra Dubai og Qatar. Nu bliver der krav om test ved ankomst til Danmark fra de to lufthavne, ellers vanker en bøde. Flere lufthavne kan følge.

Der indføres fra midnat krav om test i Københavns Lufthavn for passagerer på fly fra i første omgang fra Doha og Dubai, primært Qatar Airways og Emirates. De to lufthavne er Hamad International Airport i Doha og Dubai International Airport.

Disse to lufthavne har ifølge pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet mest transit fra de berørte lande i det sydlige Afrika, der nu er røde i de danske rejsevejledninger. Yderligere lufthavne kan komme til, oplyses det.

De nye skærpede indrejserestriktioner i Danmark kommer efter anbefalinger fra Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen samt indstilling fra Epidemikommissionen. Formålet med de nye tiltag er at begrænse og forsinke smittespredningen af omikron-virusvarianten i Danmark.

Alle passagerer på fly fra foreløbig de to udvalgte lufthavne skal lade sig teste i Københavns Lufthavn. Passagerer, der ikke efterlever kravet om test, vil kunne straffes med bøde, oplyser Sundhedsministeriet. Bødens størrelse fremgår ikke af pressemeddelelsen.

Mange røde lande i danske rejsevejledninger
Foreløbig er disse lande i det sydlige Afrika blevet røde i de danske rejsevejledninger, nævnt alfabetisk: Angola, Botswana, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibia, Sydafrika, Zambia og Zimbabwe.

Sundhedsministeriet har også ændret tidspunktet for, hvornår en negativ PCR-test kan ophæve isolation. Med ændringen kan man efter en negativ PCR–test, som er foretaget tidligst på dag seks efter indrejse til Danmark, ophæve isolationen.

Endnu en ændring indebærer en nedsættelse af længden af gyldige immunitetspas efter tidligere smitte fra tolv måneder, et år, til 180 dage, svarende til seks måneder, ved indrejse i Danmark. Herudover vil også børn i alderen 15 år og opefter skulle fremvise coronapas ved indrejse til Danmark for at være undtaget restriktioner. Dermed nedsættes aldersgrænsen for, hvornår man er undtaget fra 16 til 15 år. På den måde ensrettes kravene til coronapasset, som blev genindført den 12. november.

Relaterede artikler:

Færdigvaccinerede over 60 år kan stadig rejse

Danske rejseforsikringsselskaber fraråder ikke rejser

Sagsøger Qatar efter krænkelse af kvinder