Tyske Aida Cruises, et datterselskab under amerikanske Carnival Corp., begynder til august at sejle krydstogter ud af Tyskland, men uden at gå i havn andre steder. På arkivfotoet ses et skib fra Aida i Københavns Havn. Foto: Københavns Havn.

Krydstogtgigant: tidligst normal drift i 2022

Det tyske krydstogtrederi Aida begynder til august at sejle igen, men skibene skal ikke i havn noget sted. Aidas moderselskab ser igen et normalt antal bookinger, dog ikke af længere ture.

Koncernchefen for verdens største krydstogtrederi, amerikanske Carnival Corp., med over 100 krydstogtskibe fordelt på ni flydende varemærker, forventer at rederiet tidligst i 2022 er retur til normale tilstande efter coronakrisen.

I første omgang begynder skibene i Carnival-gruppen at sejle med færre skibe og kun omkring det halve antal passagerer.

Koncernchef Arnold Donald siger til avisen USA Today, at genstarten af krydstogter nærmest bliver med et land og en destination ad gangen.

Som eksempel nævner han Carnivals tyske rederi, Aida Cruises, der til august begynder at sejle med tre af sine krydstogtskibe. Skibene vil sejle fra Tyskland, men vil ikke gå i havn nogen steder i Europa. Cirka 95 procent af Aidas krydstogtgæster er tyskere, mens 92 procent af passagererne hos selve Carnival Cruise Line er fra USA.

Carnivals andre rederier tæller udover Aida og Carnival Cruise Line også Princess Cruises, Holland America Line, P&O Cruises, Costa Cruises, Seabourn og Cunard.

Carnival forventer ingen krydstogter ud af amerikanske havne før tidligst til oktober. I mellemtiden arbejder rederigruppen med at færdig- og klargøre sine foranstaltninger for at forhindre nye udbrud af coronavirus på koncernens skibe.

Atter gang i salget
Selv om næsten alle verdens krydstogtskibe ligger stille på grund af coronakrisen, kommer der stadig bookinger ind på nye krydstogter, oplyser Carnival.

Rederiet, der har over hvert tredje af verdens knap 300 krydstogtskibe, bruger i denne tid færre penge på annoncering og markedsføring. Alligevel stiger antallet af bookinger. I de tre første uger af juni var 60 procent af bookingerne til 2021 nye reservationer og ikke genbestilling af annullerede krydstogter, lyder meldingen.

Bookingerne er som sådan af samme slags som før, dog med den undtagelse, at salget af længere krydstogter på over tre uger er gået i stå.

Sidste måned meddelte Carnival, at koncernen som led i faldende efterspørgsel indenfor de kommende tre måneder vil pensionere seks af sine ældre skibe. Yderligere syv forventes at følge efter på senere tidspunkter.

38 af verdens krydstogtrederier er medlem af krydstogtrederiernes brancheorganisation, CLIA, Cruise Lines International Association. Medlemmernes foreløbig 277 skibe udgør samlet 95 procent af verdens samlede krydstogtkapacitet. Normalt har CLIA’s medlemmer over 30 millioner krydstogtpassagerer om året.

Relaterede artikler:

Ældre krydstogtskibe overlever ikke coronakrisen

Stort krydstogtrederi får ny salgschef i Danmark

Ingen udsigt til krydstogtskibe i Danmark i år