Krydstogtskibet Volendam skal de næste tre måneder være hjem for 1.500 ukrainske flygtninge. Foto: Holland America Line.

Krydstogtskib skal huse ukrainske flygtninge

Krydstogtskibet Volendam fra Holland America Line er booket af de hollandske myndigheder til at huse 1.500 ukrainske flygtninge. Skibet, der ligger i Rotterdam, var stadig i corona-mølposen.

Det 237 meter lange krydstogtskib skal de næste tre måneder være et behageligt miljø for ukrainske familier, der har været gennem så meget forfærdeligt i forbindelse med den russiske invasion, siger skibets kaptajn, Ryan Whitaker.

Den hollandske regering spurgte sidste måned Holland America-rederiet, der hører under verdens største krydstogtkoncern, Carnival, om det var muligt at leje et krydstogtskib som midlertidigt hjem for ukrainske flygtninge.

Det kunne godt lade sig gøre, skibet Volendam er endnu ikke kommet i trafik efter coronakrisen. Men skibet havde fuld besætning, da det var ved at blive klargjort til et krydstogt fra næste måned. Nu er det aflyst, og de bookede krydstogtpassagerer kommer med andre krydstogtskibe, skriver CNN.

Forleden ankom 100 af de ukrainske flygtninge til skibet, der ligger i fragt-afdelingen af Hollands største havn, Rotterdam. Flere flygtninge følger den kommende tid. Ombord på skibet vil flygtningene få tre måltider om dagen ligesom de naturligvis kan bruges skibets faciliteter, fra Wi-Fi til fitnesscenter.

Går i land når de vil
De 1.500 ukrainske flygtninge kan komme og gå som de vil, for eksempel hvis børnene skal i skole. Flygtningene har skibet som et midlertidigt hjem.

Der bliver også sørget for de ukrainske flygtninges helbred og velbefindende, det sker blandt andet via den hollandske udgave af Frelsens Hær. De hollandske myndigheder vil også tilbyde corona-vaccinationer for de af flygtningene, der ikke måtte være vaccineret.

Ombord skal flygtningene følge de hollandske regler og bære mundbind når de er i skibets fælles arealer, men ikke når de er i deres kahyt, spiser og så videre.

Når kontrakten på tre måneder som hjem for de ukrainske flygtninge er overstået, skal Volendam klargøres til kommende krydstogter.

Fra juli skal krydstogtskibet blandt andet sejle sine krydstogtpassagerer nordpå til midnatssolen ligesom skibet skal foretage en række krydstogter til hovedstæder i flere nordeuropæiske lande.

Relaterede artikler:

Mangel på russiske turister giver milliardtab

Ukraine-krig betyder aflyste Østersø-krydstogter

Ukraine-invasion lammer krydstogtbesøg i Rusland