Monfalcone-værftet ved norditalienske Trieste er et af den italienske Fincantieri-koncerns største værfter til bygning af krydstogtskibe. Pressefoto: Fincantieri.

Krydstogtskibsværft vil bruge robotter

Italienske Fincantieri, Europas største skibsværftskoncern med speciale i blandt andet krydstogtskibe, vil igangsætte projekt, hvor robotter kan blive en del af arbejdsgangen.

Fincantieri og det italienske teknologiinstitut vil undersøge mulighederne for at involvere robotter når skibsværftskoncernen i fremtiden skal bygge nye skibe, herunder krydstogtskibe.

En intentionsaftale om at undersøge det teknologiske niveau for robotter, så de kan medvirke i visse dele af skibskonstruktioner, er blevet underskrevet af Fincantieri og det italienske teknologiinstitut, oplyser skibsværftskoncernen i en pressemeddelelse.

I første omgang sættes der fokus på at undersøge muligheden for at udvikle robotter eller robotdrevne systemer til visse byggeprocesser samt bruge robotter i forbindelse med vedligehold af skibe, skriver branchemediet Cruise Industry News. Robotterne skal blandt andet kunne aktiveres når der bygges højt oppe på skibene, så for eksempel faldulykker fra højder kan reduceres, oplyses det.

Fincantieri, der har hovedkvarter i norditalienske Trieste, tæller blandt andet otte europæiske skibsværfter og mere end 20.000 medarbejdere.

Bedre medarbejderbeskyttelse
Den involverede del af det italienske teknologiinstitut er ADVR-afdelingen, der er en forkortelse for avancerede robotoperationer. Ved at få avancerede robotter til at udføre visse dele af selve skibsbyggeriet samt for eksempel inspektioner i høje dele af skibene, forventes antallet af for eksempel arbejdsulykker at kunne reduceres.

”Sikkerhed på arbejdspladsen og teknologisk innovation er nogle af vores bærende principper og en vigtig del af vores business plan, hvor vi naturligvis skal passe bedst muligt på vores medarbejdere,” siger talsmand fra Fincantieri-værftet.

Og chefen for ADVR-afdelingen hos det italienske teknologiinstitut siger i pressemeddelelsen:

”Vores mål er at kunne bruge robotterne for at passe endnu bedre på arbejdspladsernes medarbejdere. Vi er sikre på, at innovative robot-platforme har potentiale til at revolutionere arbejdssikkerhedsforholdene i tungindustrier som skibsværfter. Så vi glæder os til at komme i gang med arbejdet med Fincantieri.”

 

Relaterede artikler:

Robotter betjener gæster i tre danske ferieparker

Robotter skal overvåge baner i norske lufthavne

Robotter kan overtage titusindvis af hoteljobs