”Jeg tillader mig at forvente, at en dato for åbningen af de danske grænser for ind- og udrejse meldes ud i denne uge, det vil sige senest på søndag, den 11. april,” lyder det fra Lars Thykier. Arkivfoto: Michael Stub.

Lad os i denne uge få dato for grænsegenåbning

AKTUEL KOMMENTAR: Rejsebureauforeningens direktør beder om, at denne uges grænseåbnings-forhandlinger munder ud i melding senest søndag om en grænsegenåbningsdato.

Af Lars Thykier, administrerende direktør, Danmarks Rejsebureau Forening

Man undres…

For næsten tre uger siden skrev jeg et indlæg på Linkedin om, at nu var det på tide at vi i rejsebranchen og resten af oplevelsesøkonomien fik en dato for genåbningen af ”vores” brancher. Ønsket var dengang, at vi fik en melding ”nu” – og senest når regeringen fremlagde sin genåbningsplan.

For to uger siden, den 22. marts sent om aftenen, var vi derfor en del der sad klistret til TV-skærmen lige før midnat for at høre, hvad regeringen havde lagt op til af genåbning af Danmark og hvad de øvrige partiledere kunne støtte.

Genåbningsplanen blev præsenteret, men grænseåbninger blev ikke omtalt overhovedet. Desværre.

De fire steder i planen, der nævnte noget der vedrørte rejser ind og ud af Danmark, omtalte ikke en genåbningsdato, endsige en indikation på, hvornår en grænseåbning kunne forventes.

De danske grænser er derfor forblevet lukkede, og der er pt. ingen indikationer på, hvornår en genåbning kan finde sted.

Grænseåbnings-forhandlinger i denne uge
Ikke engang Konservatives og blå bloks øvrige partiers klare melding Langfredag om, at der snarest muligt skal åbnes for uhindret indrejse af, i det mindste, vaccinerede udlændinge og danskere der vender hjem fra en udlandsrejse, har fået regeringen til at komme med en forsigtig indikation på hvornår der kan åbnes.

Det er simpelthen ikke acceptabelt!

Af hensyn til den tilbageværende del af den danske rejsebranche (og vi er desværre ikke nær så mange tilbage som vi var engang) og den danske oplevelsesindustri i øvrigt, som jo også er meget presset af mangel på udenlandske besøgende, tillader jeg mig derfor, ydmygt, at bede om at grænseåbnings-forhandlingerne med de politiske partier i denne uge munder ud i dels en melding om den efterlyste grænseåbningsdato (for eksempel 1. maj)

Jeg beder om, at der åbnes for både rejsende til/fra EU-lande, der kan fremvise en negativ test ved ankomst til Danmark eller har et bevis på deres vaccination og rejsende fra visse 3. lande (for eksempel Thailand, Singapore, Canada, USA, Tyrkiet med flere), som på samme vis kan fremvise dokumentation for en vaccination eller har en negativ test udført eksempelvis mindre end 72 timer før afrejse mod Danmark.

Er det et helt urimeligt krav at stille? At få en dato med nogle simple indrejseregler tilknyttet?

Det synes jeg faktisk ikke og jeg tillader mig at forvente at en dato for åbningen af de danske grænser for ind- og udrejse meldes ud i denne uge, det vil sige senest på søndag, den 11. april.

Jeg håber ikke, at jeg igen bliver skuffet.

Relaterede emner:

Danske rejserestriktioner forlænget til 20. april

Rejsebureauer savner stadig klarhed om genåbning

Garantifondsdirektør: “Jeg var også blevet utilfreds”