I gennemsnit ekspederer sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn hver dag cirka 30.000 passagerer. Foto: Ernst Tobisch.

Lufthavnsbutik sælger ikke ulovlige sakse

Sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn afviser blandt andet for lange sakse – men i transithallen sælger butik neglesakse. ”Men de overholder reglerne,” forsikrer lufthavnen.

”Det giver slet ikke mening, at lufthavnens sikkerhedskontrol blandt andet scanner efter skarpe genstande som neglesakse – når man så kan gå ind i Flying Tiger-butikken i transithallen og købe en ny neglesaks,” skriver STANDBY.dk-læser i henvendelse.

En lovlig neglesaks i Flying Tiger-butikken i Københavns Lufthavn.

Men, siger pressechef Kasper Hyllested i Københavns Lufthavn til STANDBY.dk, længden på de neglesakse, der for eksempel sælges i Flying Tiger-butikken overholder kravet om, at deres blad ikke er over seks centimeter.

”Alle varer, der sælges i butikkerne i transithallen, er godkendt så de opfylder gældende regler. Passagerne må gerne have neglesakse i håndbagagen, bare bladets længde ikke er over de seks centimeter,” siger Kasper Hyllested og understreger, at sikkerhedskontrollen i lufthavnen i øvrigt ikke beslaglægger ulovlige genstande fra passagerernes håndbagage.

”Vi afviser ting, man ikke må have med – ønsker passageren alligevel at have dem, skal man returnere til check-in og få den afviste genstand med i flyet som indchecket bagage i flyets lastrum,” siger pressechefen.

Over 25.000 afviste genstande
Sidste år afviste lufthavnens sikkerhedskontrol 6.278 sakse som værende for lange til håndbagage. I alt måtte passagerer sidste år aflevere 25.788 effekter, som de ikke måtte have i deres håndbagage til personalet i sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn.

De afviste effekter omfattede blandt andet også 4.572 knive og dolke, herunder foldeknive og køkkenknive, 831 våbenefterligninger som legetøj og pyntegenstande, som lufthavnen formulerer det, 4.653 stykker værktøj fra skruetrækkere til boremaskiner, 7.958 stykker farligt gods, hvilket kan være alt fra fyrværkeri til stjernekastere, mens andre 1.496 genstande kommer under kategorien ”diverse.” Alle de afviste genstande bliver destrueret – med mindre passageren altså ønsker at checke dem ind.

Passagererne må heller ikke i deres håndbagage medbringe væsker der er på mere end 100 milliliter. Sidste år afviste sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn 7.301 genstande med væsker, der betegnes som told- og afgiftspligtige. Det drejede sig blandt andet om vin, spiritus, øl, breezers og så videre, samt visse typer parfumer og deodoranter. 

Hertil kom 86,1 tons vand, juice, sodavand, shampoo, tandpasta og andre såkaldte hygiejne-væsker og cremer. Tallet omfatter også syltetøj, ketchup og andet flydende med lignende konsistens.

Relaterede artikler:

Sikkerhedskontrol konfiskerede 25.000 genstande

Smarte scannere kan hjælpe flypassagerer

Masser af bakterier i lufthavnes sikkerhedskontroller