Fremtiden i lufthavnenes sikkerhedskontroller kan blive uden at passagererne skal fjerne for eksempel flydende væsker fra deres håndbagage. Arkivfoto fra lufthavnen i australske Sydney.

Smarte scannere kan hjælpe flypassagerer

Flere lufthavne er begyndt at teste nye scannere med 3D-billeder af passagerernes håndbagage – bliver systemet godkendt, skal rejsende ikke fjerne væsker fra håndbagagen.

Den nye teknologi i lufthavne involverer CT-scannere (ComputerTomografi), der kendes fra hospitaler, hvor de scanner patienter. Med CT-teknologi i lufthavne kan sikkerhedskontrollen via 3D-billeder fra alle vinkler se indholdet af passagerernes håndbagage – uden at de rejsende skal tage væsker ud af håndbagagen for at de kan blive særligt gennemlyst.

Brugen af CT-teknologi afprøves nu og de næste seks til 12 måneder i nogle spor ved sikkerhedskontrollen i store internationale lufthavne som London Heathrow, John F. Kennedy i New York og Schiphol ved Amsterdam. Sammen med CT-scannerne kommer også scannere der for eksempel kan afsløre sprængstoffer.

“Hvis testforsøgene viser sig at være succesfulde og metoden bliver godkendt af myndighederne, kan den nye teknologi medføre, at flypassagerer i fremtiden ikke længere behøver fjerne væsker fra deres håndbagage for at få dem separat screenet,” hedder det fra Storbritanniens transportministerium, United Kingdom’s Department for Transport, der understreger, at indtil videre forbliver gældende regler på området uændret, skriver flere britiske aviser.

De nuværende regler om, at væsker i håndbagage hos flypassagerer – for eksempel cremer, shampoo og tandpasta – ikke må fylde over 100 milliliter og skal opbevares i en gennemsigtig indpakning, trådte i kraft i 2016. Det skete efter forsøg fra terrorister på at skjule flydende sprængstoffer i toilettasker.

Bliver den nye teknologi godkendt, skal flypassagerer også bruge mindre tid i lufthavnenes sikkerhedskontroller. Dermed kommer de hurtigere igennem og vil have mere tid til at shoppe og spise i lufthavnens transithal – til glæde for lufthavnenes indtjening.

Forbud mod flyvende pulver
Mens flydende væsker kan være på vej til at slippe for separate screeninger i lufthavne, er der netop kommet et nyt forbud. Denne gang gælder det beholdere med pudder og andet pulveragtigt, for eksempel pulver til babymand, på mere end 350 milliliter, hvilket cirka svarer til indholdet i en sodavandsdåse. Denne mængde pulver må ikke mere medbringes i håndbagagen på fly til USA, mens skal i passagerens indcheckede bagage.

USA’s sikkerhedsmyndigheder, TSA, Transportation Security Administration, meddelte sidste måned udenlandske lufthavne med direkte flyvninger til USA, at passagererne ikke mere må have pudder eller andet pulver på mere end 350 milliliter i håndbagagen.

Relaterede artikler:

USA forbyder flyvende pudder

Sikkerhedskontrol konfiskerede 25.000 genstande

USA’s nye rejseregler rammer flypassagerer