Det legendariske SAS-ur, der var en gave til de ansatte. (Privatfoto)

Man kan heller ikke være glad ret længe ad gangen

Netop som SAS kom ud med sit måske bedste resultat nogensinde og fulgte Jan Carlzons eksempel med en bonus, kom koncernchefen med en ny dukkert, som også ramte aktionærerne. Rettidig omhu?

”Nu er det snart jul, og alle skal være glade.” Sådan har december-budskabet ofte lydt. Helt tilbage fra vores barndom. Hvordan kan man være andet i dag, når der daglige er en snes julekalendere og amerikanske julefilm på TV- kanalerne.

Og i tirsdags kom så SAS med kvartals-og årsresultat. Det bedste i mange år. Helt som analytikerne havde ventet, ja faktisk bedre. Der var lagt op til julestemning hos både ejere (aktionærer) og ansatte. Ovenikøbet med julegaver i form af en bonus på 100 millioner svenske kroner til de ansatte. Hvor meget det bliver til den enkelte af de cirka 10.000 medarbejdere vides ikke. Alle skal formentlig ikke have det samme beløb Det er også lige meget. Det er tanken, det kommer an på.

Et SAS-ur som gave
Jeg har kun oplevet noget lignende én gang før i de 44 år, jeg som journalist har dækket SAS. En dag i julemåneden 1982 fik samtlige ansatte i SAS en meddelelse fra postvæsenet om, at der lå en pakke til afhentning. I pakken var et fint lille armbåndsur med et SAS-fly på sekundviseren. Det fortæller tidligere koncernchef i SAS, Jan Carlzon, i sin meget omtalte bog om at rive pyramiderne ned.

Der lå også et personligt brev fra chefen selv med en tak for det kæmpe arbejde, som i løbet af et år havde ført SAS frem fra det største underskud til det største overskud i flyselskabets historie.

Enkelte breve fra medarbejderne er citeret: ”Der stod jeg voksne menneske på postkontoret med min pakke og var så glad og var lige ved at gå op i limningen. Det er første gang i løbet af alle mine mange år i SAS, jeg har fået en personlig tak for, hvad jeg har gjort – og jeg føler jeg har fortjent det,” skrev en ansat.

Skat i både Norge og Sverige
I pakken var der også fryns, blandt andet med udvidet ret til frirejser.” Men afslutningen var tragikomisk,” fortæller Carlzon. ”Vi havde bestilt 20.000 pakker i USA. Det blev en så høj kvalitet, og var så dyrt, at skattemyndighederne i Norge og Sverige forlangte, at gaven skulle beskattes.”

Og nu her i december, 36 år senere, har SAS-ledelsen besluttet at give bonus til de ansatte, igen som en tak for et fremragende arbejde. Næppe i form af et ur, men hvem ved? Siden er der kommet andre former for gaveartikler i et bugnende udbud.

Skræmmende profeti
Men inden gaven nåede frem, valgte koncernchef Rickard Gustafson, at afslutte sin tak, da årsresultatet blev kendt i tirsdags, med den  næsten sædvanlige  profeti om fremtiden.

Dog mere skræmmende end den plejer at være, selv i gode tider. Der ventes fortsat et positivt resultat med det sædvanlige forbehold for brændstofpriser og øget konkurrence. Nu tilsat ekstra pessimisme på grund af Brexit-profetier og endnu højere oliepriser.

Den måde skal man næppe tage humøret fra folk på. Ingen ved jo noget om, hvordan oliepriserne vil arte sig det næste år. Kun ved SAS-ledelsen, hvad hedging- firmaerne vurderer for at låse priserne fast på helt op 60 procent af forbruget. Og de er ikke sandhedsvidner. SAS vælger at lytte til advarslerne, mens andre flyselskaber foretrækker at svæve frit og spille med i rouletten.

Oliepriserne har været både oppe og nede det seneste halvår fra at koste cirka 81 dollar pr. tønde i september til i sidste uge at koste 61 dollar i denne uge, og samlet er der tale om et fald på cirka otte procent i år. SAS-aktierne røg ni procent ned, selv om det logiske havde været en stigning.

Mørke skyer truer i horisonten
Uden at være blåøjet optimist tror jeg, man skal lade det være godt og stoppe ved de glade budskaber engang imellem. I mine 33 år i Det Berlingske Hus husker jeg ikke en eneste fødselsdag, 2. januar, hvor formanden under chokoladen og kage i kantinen ikke har afsluttet sin nytårstale med: ”Mørke skyer truer i horisonten”. Vi gik ikke just opmuntrede videre. Og et år fik han pludseligt ret.

Den form for management-pessimisme ligner ikke Rickard Gustafson. Måske ved han noget, vi ikke ved. Måske er det rettidig omhu. Og det er snart jul. Man kan aldrig være glad ret længe ad gangen.