Danskerne er med rette glade for at holde ferie på hjemmebanen. Her er det en af Danmarks nyeste turistattraktioner, ”Amarminoen,” en 24 kilometer lang vandrerute gennem Naturpark Amager. Foto: FF Naturfoto.

Danskerne vil helst holde ferie i udlandet

Hvis det er muligt, vil flertallet af danskerne feriere i udlandet. Mange måtte i sommer holde ferie hjemme, hvilket gav dem et mere positivt syn på Danmark som ferieland, viser ny undersøgelse.

Som følge af coronakrisen holdt to ud af tre danskere sommerferie i Danmark i år. Det er mere end tre gange så mange som sidste år. En stor del holder normalt ferie i udlandet, men i år måtte de ændre planer. Og deres oplevelser var generelt positive, skriver VisitDenmark i en pressemeddelelse.

36 procent af danskerne fik nemlig et mere positivt syn på Danmark som ferieland, det gælder især den yngre del af befolkningen på 18-34 år.

Det er nogle af hovedkonklusionerne i en ny undersøgelse blandt 3.000 danskere, som analysevirksomheden Epinion har udarbejdet for VisitDenmark, Danske Destinationer og Dansk Kyst- og Naturturisme.

Godt grundlag for mere ferie hjemme
”Det er fantastisk positivt, at synet på Danmark som feriedestination er blevet endnu bedre. Især den yngre del af befolkningen, som plejer at rejse til udlandet, har fået øjnene op for, hvad Danmark har at byde på, og det er et godt grundlag for at få danskerne til at holde ferie hjemme også de kommende år,” siger marketingdirektør Janne Grønkjær Henriksen fra VisitDenmark.

Ni ud af ti danskere var ”tilfredse” eller ”meget tilfredse” med deres sommerferie i Danmark.

I år steg udendørsoplevelser i naturen i popularitet i forhold til attraktioner, kultur og shopping. Det har store konsekvenser for turismen, siger Jens Müller, formand for Danske Destinationer i pressemeddelelsen:

”Det er en kæmpe udfordring for turismeerhvervet og hele værdikæden i turismen, at danskerne bruger attraktionerne, kulturtilbud og shopping i mindre grad, end de plejer.

Som en konsekvens af det ser vi et storbyprodukt og et hotelprodukt, der generelt set er meget hårdt presset. Der er behov for en stærk indsats for at skabe sikkerhed og tryghed hos gæsterne i forbindelse med netop disse oplevelser, som i høj grad er afhængige af turismen,” siger Jens Müller.

37 og 32 procent af danskerne svarer i undersøgelsen, at de i sommerferien i højere grad end normalt valgte oplevelser i skov og natur samt ved kyster og strande. Samtidig svarer 31 procent, at de har brugt attraktionerne mindre, og 29 procent er i mindre grad gået efter kulturoplevelser og shopping.

”Det var ikke muligt at holde afstand”
Undersøgelsen viser også, at de danske destinationer generelt har håndteret situationen godt, og at danskerne har følt sig trygge under coronakrisen. Dog er der særligt ét område, hvor der er plads til forbedringer, påpeger VisitDenmark i pressemeddelelsen: ”Omkring ti procent af danskerne svarer nemlig, at de var utilfredse med mængden af turister, og at det ikke var muligt at holde afstand.”

Sisse Wildt, kommunikationschef hos Dansk Kyst- og Naturturisme, siger:

”Undersøgelsen viser, at danskerne generelt føler sig trygge ved den måde, turismeaktørerne har håndteret corona-situationen på. Men der ligger en opgave i at håndtere større mængder af turister, så gæsterne har mulighed for at holde afstand og føler sig trygge. Det er nogle af de nye behov og forventninger, vi vil arbejde på at imødekomme sammen med turismeaktørerne.”

Udlandet trækker
Undersøgelsen peger på endnu en udfordring. En stor del af danskerne, 55 procent, forventer at rejse til udlandet i 2021, hvis coronakrisen er ovre.

”Det er klart en udfordring, hvis en stor del af danskerne til næste sommer vælger Danmark fra og i stedet tager til udlandet,” siger siger VisitDenmarks marketingdirektør, Janne Grønkjær Henriksen, og tilføjer:

“Derfor vil vi sammen med de danske destinationer og med de ekstra eksportfremmemidler fra regeringen også i 2021 markedsføre Danmark, for at få så mange danskere som muligt til at vælge at holde ferie i Danmark.”

Relaterede artikler:

Milliarder i nye hjælpepakker til turismeerhvervet

Regeringen opfandt seksdagesreglen uden at spørge eksperter

25 millioner kr. skal styrke vandre- og cykelturisme