Statsminister Mette Frederiksen forventes på pressemøde klokken 14 at informere om en række nye tiltag i forsøget på at bringe den stigende coronasmitte under kontrol. Arkivfoto.

Medier: Danmark står foran omfattende nedlukning

Statsminister Mette Frederiksen har pressemøde klokken 14. Epidemikommissionen anbefaler flere restriktioner for at begrænse coronasmitten. Blandt stoppes der for møder og konferencer.

Meldingen om de nye restriktioner, der skal vare mindst fire uger, kommer efter flere dage med tårnhøj coronasmitte. Torsdag blev der igen registret smitterekord med 9.999 tilfælde. Samtidig er omikronvarianten fortsat på fremmarch.

Torsdag skrev statsministeren i et Facebook-opslag, at hun ikke var i tvivl om, at nye tiltag bliver nødvendige for at bryde smittekæder.

Flere medier, blandt andet TV 2 erfarer, at Epidemikommissionen blandt andet har anbefalet politikerne, at biografer, forlystelsesparker og teatre lukker, ligesom serveringssteder skal stoppe udskænkning af alkohol klokken 22.

Ifølge medierne lukkes lokaler med disse erhverv midlertidigt: Spillehaller, Kasinoer, Lege- og badelande, Forlystelsesparker og tivolier samt Messer og lokale til konferencer og foredrag.

Lokaler til kulturelle aktiviteter, der ifølge TV 2’s oplysninger lukkes midlertidigt: Spillesteder, Teatre, Biografer, Museer, Kunsthaller, Kulturhuse, Forsamlingshuse, Selskabslokaler, Zoologiske anlæg, Akvarier og Lokaler til menighedsarrangementer.

Tiltag på serveringssteder
Serveringssteder skal stoppe udskænkning klokken 22 og lukke klokken 23.

Generelt forbud mod salg af alkohol i perioden klokken 22-05.

Indendørs arealkrav på to kvadratmeter per gæst for siddende gæster og fire kvadratmeter for stående

Krav om mundbind eller visir for personale med kundekontakt, uanset coronapas, lyder nogle af de anbefalede og muligvis kommende restriktioner ifølge flere danske medier fredag formiddag.

DR.dk skriver blandt andet, at Epidemikommissionen også anbefaler, at krav om mundbind bør udvides til blandt andet lokaler på kultur- og erhvervsområdet, hvor der er offentlig adgang, uddannelsesinsitutioner, køreskoler, take-awaysteder og gudstjenester.

Derudover anbefales det, at der igen kommer indendørs arealkrav i detailhandlen, serveringssteder til gudstjenester og religiøse handlinger.

Krav om pladsbillet og coronapas i intercity- og intercity-lyntog, og krav om coronapas i fjernbusser.

Derudover anbefales det, at der opfordres til hjemmearbejde og at begrænse mængden af sociale kontakter i juletiden.

Indtil videre er der kun tale om anbefalinger fra Epidemikommissionen. Det er ikke ensbetydende med, at det er ovennævnte restriktioner og anbefalinger, der træder i kraft, understreger DR.

Relaterede artikler:

Folketinget genåbner generelle hjælpepakker

Restriktioner uden langsigtet plan

Politisk beslutning om der lukkes for udlandsrejser