Udlændinge skal have en negativ coronatest for at komme ind i Danmark. Arkivfoto fra den dansk-tyske grænse: Henrik Baumgarten.

Danmark vil igen kræve coronatest fra udlændinge

”Der skal være mere sikkerhed for, at dem, der kommer til Danmark, har samme testniveau som vi har,” sagde sundhedsministeren på dagens pressemøde. Det kan give bøde at forsøge at komme ind uden test.

”Det kommer et generelt krav om coronatest for at komme til Danmark. Man har ret til at komme ind i Danmark, men man kan få en bødestraf, hvis man ikke har en negativ coronatest.”

Det sagde sundhedsminister Mogens Heunicke på onsdagens pressemøde, hvor regeringen præsenterede to kommende nye restriktioner for at bremse coronasmitten, herunder omikron-varianten. Disse restriktioner skal nu godkendes af Folketingets Epedimiudvalg.

Der blev ikke nævnt noget om bødens størrelse, men i Københavns Lufthavn koster det 3.500 kroner i bøde, hvis flypassagerer ikke lader sig teste efter ankomst med fly direkte fra i øjeblikket Doha i Qatar og Istanbul.

Sundhedsministeren sagde, at danskere, der vender hjem fra udlandet kan vente 24 timer med at lade sig coronateste.

På dagens pressemøde blev der præsenteret to nye krav for at bremse smitten. Der kommer krav om coronapas på fitnesscentre, men vigtigst for rejsebranchen er, at Danmark igen som nævnt vil kræve coronatest fra udlændinge, der skal ind i Danmark.

Negativ coronatest for at komme ind i Danmark
For at sikre, at de, der kommer til Danmark, også lader sig teste, kommer der fra regeringen og Epidemikommissionen indstilling om, at man – før man ankommer til Danmark – skal have en negativ coronatest. Kravet vil gælde, uanset vaccinationsstatus, men der vil være undtagelser for blandt andet grænselandet, understregede sundhedsministeren.

”Der skal være mere sikkerhed for, at dem, der kommer ind, har samme testniveau som i Danmark,” sagde Magnis Heunick og fortsatte:

”Den danske testindsats er meget intensiv. Sammenlignet med mange andre lande, tester Danmark virkelig meget. Men det giver ingen mening, at Danmark tester så meget, hvis fuldstændigt utestede folk bare kommer ind i Danmark med 10.000, 20.000, 30.000 i nogle lufthavne, uden at vi præcis ved, hvad deres status er.”

Testen skal tages før ankomst til Danmark, sagde ministeren. ”Selv om man har mundbind i flyene, så er der en smitterisiko, så man skal tage testen før, man går ombord på flyet,” sagde Mogens Heunicke.

Kravet om en negativ coronatest for at udlændinge kan komme ind i Danmark, vil formentlig også gælde ved landegrænserne, for eksempel for udenlandske turister, der skal i sommerhus i Danmark.

Det vides endnu ikke, hvornår de ny krav træder i kraft. Det skal aftales med Folketingets epidemiudvalg.

Relaterede artikler:

Gratis test eller bøde efter flyankomst fra Istanbul

Rejsesalget fortsætter trods omikron-varianten

90 procent kompensation ved frivillig lukning

Guide med rejsendes rettigheder under coronakrisen