Hele den danske rejsebranche venter og venter på meldinger fra regeringen om mulige grænsegenåbninger og regler for forsamlingsforbuddet. Arkivfoto fra Sønderborg: Henrik Baumgarten.

Nødråb til ministre fra sønderjysk turisme

Rejsebranchen venter på svar om grænseåbninger. ”Vi har behov for afklaring, så vi har en rimelig mulighed for at planlægge og informere vores kunder,” siger formanden for Destination Sønderjylland.

Sommeren og dermed højsæsonen for turisterhvervene i Danmark nærmer sig, for den del af branchen, der sender turister på ferie i udlandet, og for incomingdelen, der tager sig af udenlandske turister i Danmark.

”Fordi højsæsonen nærmer sig har vi behov for en snarlig afklaring af, hvilke forhold, vi som branche kan forvente os, så vi har en rimelig mulighed for at planlægge og informere vores kunder,” siger Jakob Lei, ejer af og administrerende direktør for Årø Vingård og formand for Destination Sønderjylland, i en pressemeddelelse. Destinationsselskabet dækker kommunerne Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa.

Udtalelsen kommer sammen med en fælles henvendelse fra Destination Sønderjylland og UdviklingsRåd Sønderjylland til udenrigsminister Jeppe Kofod, justitsminister Nick Hækkerup, sundhedsminister Magnus Heunicke og erhvervsminister Simon Kollerup samt Folketinget.

Turismen betyder også meget i det sønderjyske. Hvert år kommer særligt turister fra Tyskland og Holland til Sønderjylland. I landsdelen skaber turisterhvervene 5.800 arbejdspladser og et forbrug på 4,6 milliarder kroner, oplyser Destination Sønderjylland.

Appellerer om en løsning for udenlandske turister
I samme pressemeddelelse siger Henrik Frandsen, borgmester i Tønder Kommune: ”For at vi ikke igen skal miste en stor del af de 2.400.000 udenlandske turistovernatninger, der er i Sønderjylland årligt, appellerer vi til, at der findes en løsning for de udenlandske turister der ønsker at holde ferie i Danmark og at rammerne meldes ud snarest muligt.”

I brevet til ministrene fra den sønderjyske turisme står der blandt andet: ”Hvert år kommer turister fra Tyskland, Holland, Norge, Sverige og flere andre lande til Danmark, hvoraf særligt de to førstnævnte lande har stor betydning for de sønderjyske turisterhverv. Turisterhvervene udgør 5,4 procent af Sønderjyllands samlede antal årsværk, hvilket er højere end landsgennemsnittet.

Det er vores forhåbning, at vi med udrulningen af vaccinerne kan få et nærmest normaliseret Danmark denne sommer, som statsminister Mette Frederiksen udtalte den 11. marts i år, og at det også gælder for turisterhvervene,” står der i brevet.

2,4 millioner udenlandske turistovernatninger i Sønderjylland
I brevet til de fire ministre og Folketinget står der videre fra Destination Sønderjylland og UdviklingsRåd Sønderjylland:

”For at vi ikke igen skal miste en stor del af de 2,4 millioner udenlandske turistovernatninger, der årligt er i Sønderjylland, appellerer vi til, at der findes en løsning for de turister der ønsker at holde ferie i Danmark og at rammerne meldes ud snarest muligt.

En mulighed kunne være gensidig anerkendelse af de danske og tyske COVID-19 pas, krav om negativ COVID-19 test 24 timer inden indrejse i Danmark eller lignende tiltag, der sammen med dokumentation for ferieophold i Danmark, kan sikre en sundhedsmæssig forsvarlig adgang til Danmark som feriedestination,” hedder det blandt andet i brevet.

Relaterede artikler:

Lad os i denne uge få dato for grænsegenåbning

Brancheforeninger kritiserer genåbningsaftalen

Dansk turismeplatform skal give millionomsætning

Danske millionærer bag nyt feriehusprojekt