Fra venstre ses Mathilde og Karoline Ko, der skal levere råvaren til ostene, Allan Hoffery, salgs- og kommunikationschef i Singapore Airlines, Preben Ørum, ejer af Sønderhaven, Erwin Widjaja, General Manager Nordics i Singapore Airlines og Marianne Simonsen, medejer i Sønderhaven. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

Nordjyske oste flyver med Singapore Airlines

Man kan umiddelbart undre sig over hvad Brønderslev i Nordjylland og Singapore Airlines har til fælles. Det kunne flyselskabet i går berette om på et pressemøde i netop Brønderslev.

En halv times kørsel nord for Aalborg, lidt ude på landet i Brønderslev, ligger det lille gårdmejeri Sønderhaven i hjertet af Vendsyssel. I strålende sol og nærmest bonderomantisk idyl byder Preben Ørum velkommen til gården og mejeriet sammen med Singapore Airlines. Preben Ørum ejer og driver mejeriet der er selvforsynende med mælk fra gårdens 100 malkekøer.

Sønderhaven skal med opstart i denne uge levere luksusoste til Singapore Airlines-passagerer på de eksklusive klasser på flyselskabets afgange fra København.

”Vi kan nu servere nogle af de bedste oste man kan finde ombord på vores fly,” fortæller en smilende og stolt Allan Hoffery, der er salgs- og kommunikationschef hos Singapore Airlines i Norden.

Valget af Sønderhaven som leverandør var lidt af en tilfældighed ifølge Allan Hoffery.

”Vores catering leverandør i lufthavnen, Gate Gourmet, havde inviteret til en ”blind-tasting” af et udvalg oste fra en af deres underleverandører. Vi anede ikke hvad ostene hed, eller hvor de var produceret, men vi faldt fuldstændig for ostene fra Sønderhaven. Da det viste sig at det var et lille lokalt mejeri, med bæredygtig og sporbar produktion, så faldt det helt i tråd med vores mål om kvalitet og bæredygtighed som vi omtaler som ”From farm to plane”. Dette koncept indebærer at vi benytter lokale producenter for at tilbyde vores rejsende bæredygtige madoplevelser i verdensklasse,” fortæller Allan Hoffery til den udsendte medarbejder fra STANDBY.dk.

Troede det var telefonfis
Efter den gode prøvesmagning tog Allan Hoffery telefonisk kontakt til Preben Ørum på Sønderhaven.

”Jeg havde en besked på min telefonsvarer fra en der sagde han ringede fra Singapore Airlines og ville tale om nogle oste. Jeg troede først det var noget telefonfis, men opkaldet var fra dansk nummer, og den viste sig jo at være god nok. Så var det bare armene i vejret”, siger Preben Ørum til STANDBY.dk, og lægger ikke skjul på, at han er stolt over at blive udvalgt som leverandør.

Helt ukendt er Sønderhaven dog ikke med den gastronomiske elite, da mejeriet med fire ansatte i en årrække har vært leverandør af smør til Restaurant Noma i København.

Efter at den indledende dialog var overstået, startede planlægning og logistik omkring levering af ostene der skal på serveringsbrættet i flyselskabets first- og business class.

”Den ene ost har en hård skorpe, og da vi ingen knive har ombord til at skære, skulle der findes en løsning på dette der samtidig tager hensyn til affald og klimaaftryk. Men det fik vi løst ved at Sønderhaven skærer osten op og pakker denne forsvarligt til servering.” forklarer Allan Hoffery.

Allan Hoffery (t.v.), salgs- og kommunikationschef i Singapore Airlines, Preben Ørum, ejer af Sønderhaven og Erwin Widjaja, General Manager Nordics i Singapore Airlines præsenterer de eksklusive oste der skal serveres ombord. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

Signaturost
Singapore Airlines vil fra denne uge servere de to oste ”Commandante” og ”Rød sol” ombord. Flyselskabet ønsker dog at få udviklet en egen signaturost, som de planlægger at servere fra 29. oktober hvor selskabet indsætter Airbus A350 på ruten fra København.

”Vi vil i de næste par måneder udføre en lille spørgeundersøgelse blandt vores passagerer, om hvad slags ost de vil foretrække i 10 kilometers højde. Ud fra dette vil vi sammen med Sønderhaven udvikle en egen ost, som vi ønsker, skal blive vores signaturost, når vi starter med Airbus A350 flyvninger,” siger Allan Hoffery.

Når Singapore Arlines den 29. oktober indsætter Airbus A350-900 i stedet for nuværende Boeing 777-300ER bliver det med 42 passagerer i businessclass, der vil kunne nyde de velsmagende oste fra Brønderslev.

Relaterede artikler:

B&O klar med hovedtelefoner til Singapore Airlines

Singapore Airlines tilfreds med Skandinavien

Emirates bruger masser af dansk lakrids